<strong>Dit zijn de vaakst geblesseerde voetballers door de jaren heen</strong>

Max Max
21 dec. 2022, 14:48
07 jun. 2024, 12:42
© IMAGO

Hamstringklachten, een gescheurde meniscus of een verzwikte enkel: menig voetballer heeft tijdens zijn carrière te maken met één of meerdere blessures. Gemiddeld missen internationals hierdoor zo’n 32 wedstrijden in hun professionele sportloopbaan. Onder spelers die ooit in het Nederlands elftal speelden gaat het gemiddeld zelfs om 37 wedstrijden. De vaakst geblesseerde Nederlandse international? Met 238 gemiste wedstrijden is dat Arjen Robben. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van De UEFA, de FIFA en Transfermarkt.

De analyse van Independer bracht voetbalblessures in kaart van alle spelers die deel uitmaakten van een landenselectie voor een WK- of een EK (kwalificatie)wedstrijd. In totaal gaat het om ruim 4.000 internationals die geboren zijn vanaf 1980.

‘De man van glas’

Arjen Robben kreeg tijdens zijn (inmiddels beëindigde) sportloopbaan de bijnaam ‘de man van glas’. Deze bijnaam bleek niet onterecht. Robben heeft tijdens zijn professionele sportcarrière namelijk 238 wedstrijden gemist door ziekte of een blessure. De enige international met meer gemiste wedstrijden is de Belgische Thomas Vermaelen. De top 3 van de meeste gemiste wedstrijden is als volgt:

  • Thomas Vermaelen (België): 258 wedstrijden gemist door blessure
  • Arjen Robben (Nederland): 238 wedstrijden gemist door blessure
  • Marcos Rojo (Argentinië): 217 wedstrijden gemist door blessure

Andere Nederlandse internationals met veel gemiste wedstrijden zijn PSV middenvelder Marco van Ginkel (191) en voormalig PSV en SC Heerenveen middenvelder Stijn Schaars (177).

Hoe zit het met de huidige selectie van Oranje?

Achterin staat hij na als een huis, maar Virgil van Dijk was in totaal 659 dagen geblesseerd door 14 verschillende blessures. De spits van de huidige selectie, Vincent Janssen, staat 560 dagen aangemerkt als geblesseerd, waardoor hij met 10 blessures maar liefst 94 wedstrijden heeft gemist. Stefan de Vrij is in dit geval de negatieve koploper. Hij had met 26 veruit de meeste blessures, waardoor hij 677 dagen staat aangemeld als geblesseerd en 111 wedstrijden niet heeft kunnen spelen voor zijn club.

De meest voorkomende sportblessures

Over de jaren werden wereldwijd door alle internationals de meeste wedstrijden gemist door een scheuring. Vooral een scheur in de spier of meniscus kwamen vaak voor. Het gaat hierbij om ruim 23.500 (!) wedstrijden.

”Dit zijn natuurlijk enorme aantallen, maar in het amateurvoetbal ligt dit helaas nog hoger. Ik adviseer de ruim 1 miljoen Nederlanders die voetballen om goed na te denken over de zorgverzekering. Soms kan een aanvullende verzekering met dekking voor fysiotherapie heel verstandig zijn”, vertelt expert zorgverzekeringen Bas Knopperts.

Blessures en de zorgverzekering

Als voetballer wil je natuurlijk goed voorbereid zijn op eventuele blessures. Voordat je je vastlegt is online je zorgverzekering vergelijken wel zo verstandig. De expert zorgverzekeringen van Independer legt uit waarom:

“Stel je loopt een kuitblessure op en moet daarvoor vijf keer naar de fysio. Een behandeling kost al gemakkelijk 40 euro en dan krijg je een rekening van 200 euro in de bus. Een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie kan soms al vanaf zeven euro in de maand. Kijk dus goed op een vergelijkingssite, dat kan nog maar tot en met 31 december. Daarna moet je weer een jaar wachten.”

Lees meer over:

Zijlijn