Koeman kan opgelucht ademhalen bij Oranje in aanloop naar EK

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
05 mrt. 2024, 10:26
05 mrt. 2024, 11:00
© IMAGO

Ronald Koeman zag vorige week Calvin Stengs bij Feyenoord tijdens de halve finale voor KNVB Beker huilend het veld per brancard verlaten en drie dagen later ging ook Frenkie de Jong bij Barcelona voortijdig naar de kant per brancardwagen. ‘Een nachtmerrie’ leek zich te voltrekken voor de bondscoach van het Nederlands elftal ruim drie maanden voor het EK. Maandagmiddag kon hij opgelucht ademhalen na blessure-updates uit zowel Rotterdam als Barcelona, zo schrijft De Telegraaf.

De schrik zat er goed in bij zowel Stengs als De Jong. Eerstgenoemde werd lelijk naar de grond gehaald donderdagavond tijdens het bekerduel met FC Groningen (2-1 winst) en waar aanvankelijk gevreesd werd voor een gescheurde knieband, lijkt de schade relatief mee te vallen. Het gaat bij Stengs naar alle waarschijnlijkheid om een verrekte knieband. De Jong raakte zondag geblesseerd en waar men bang was voor een zware enkelblessure, bleek het ‘slechts’ om een verstuiking te gaan.

Frenkie de Jong en Calvin Stengs met Oranje naar het EK

Koeman maakte vrijdagmiddag de voorselectie van Oranje bekend voor de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart). Hierin ontbrak de naam van Stengs, omdat hij een dag eerder geblesseerd was geraakt en ondanks de gerustellende berichtgeving, komen de oefeninterlands te vroeg voor de 25-jarige aanvallende middenvelder annex buitenspeler.

De Jong stond wel op de lijst van dertig spelers die kans maken op een plek in de definitieve selectie van Oranje voor de komende interlandperiode. Door de meest recente enkelblessure moet de 26-jarige controleur helaas ook deze aan zich voorbij laten gaan. Eerder miste De Jong al de interlands van Oranje in oktober en november, toen Nederland het in de EK-kwalificatie opnam tegen Frankrijk (1-2 verlies), Griekenland (0-1 winst), Ierland (1-0 winst) en Gibraltar (0-6 winst).

Lees ook: Driessen tipt Koeman voor EK na duel tussen PSV en Feyenoord: ‘Hij hoort in Oranje!’

Door de geruststellende berichtgeving vanuit Feyenoord en Barcelona over de blessures van Stengs en De Jong heeft Koeman de twee internationals tot zijn beschikking voor het EK, dat komende zomer plaatsvindt in Duitsland. Naast de twee meest recente blessuregevallen hoopt de bondscoach ook voor de bekendmaking van de EK-selectie Jurriën Timber (Arsenal), Noa Lang (PSV), Steven Bergwijn, Steven Berghuis (beiden Ajax), Justin Bijlow (Feyenoord) en Ryan Gravenberch (Liverpool) tot zijn beschikking te hebben.