Driessen tipt Koeman voor EK na duel tussen PSV en Feyenoord: ‘Hij hoort in Oranje!’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
04 mrt. 2024, 10:37
© IMAGO

Valentijn Driessen vindt dat bondscoach Ronald Koeman bij het Nederlands elftal niet meer om Jerdy Schouten heen kan. In zijn column voor De Telegraaf steekt de journalist de loftrompet voor de 27-jarige middenvelder van PSV na het duel met Feyenoord (2-2). Driessen zag Schouten domineren op iedere positie waar hij zondag door Peter Bosz werd neergezet en is van mening dat hij een plek in de EK-selectie van Oranje heeft verdiend.

In juni 2022 mocht Schouten zich als een van de grote verrassingen onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal melden bij Oranje. Hij debuteerde direct in de basis en was goed voor een assist tegen Wales (1-2 winst). Vervolgens bleef het daarbij. Schouten koos uiteindelijk afgelopen zomer voor een terugkeer in de Eredivisie bij PSV met het oog op Oranje en bijna anderhalf na zijn debuut stond hij onder Koeman weer negentig minuten binnen de lijnen tegen Ierland (1-0 winst).

Jerdy Schouten moet met Oranje mee naar het EK

Driessen ziet de terugkeer van Schouten naar Nederland als een gouden zet. “ Koeman zag hem aanvankelijk niet staan, totdat hij samen met Joey Veerman en Luuk de Jong PSV onverwacht naar een ongekend hoog niveau tilde”, schrijft de chef voetbal van De Telegraaf. Driessen zag echter bij de terugkeer van Schouten in Oranje een hoop mis gaan. “Hij oogde schuchter en onwennig bij zijn rentree in Oranje. De foute passes in vooral de eerste helft tegen Ierland waren niet bij te houden.”

“Het is zijn geluk geweest dat Oranje daarna voor vier maanden in de wachtstand stond. Inmiddels heeft hij zich bij PSV nationaal en internationaal zodanig gemanifesteerd dat Koeman niet langer om hem heen kan”, stelt Driessen. “Niet voor de twee oefeninterlands

tegen Schotland en Duitsland eind maart, maar ook voor het EK in Duitsland komende zomer. Hoe groot de concurrentie ook is in de middelste linie.”

Lees ook: Grote zorgen om Frenkie de Jong bij Oranje: ‘Het ziet er niet goed uit’

Driessen is echter wel van mening dat Schouten zich nu ook bij Oranje moet laten gelden. “Schouten hoort in Oranje, alhoewel hij daar wel de dominante versie van zichzelf moet laten zien. Net zoals bij PSV”, aldus de columnist. “Je kan de eerste keer in een nieuwe spelersgroep onder een nieuwe bondscoach wat schuw en timide zijn en de kat uit de boom kijken, maar op het niveau van Oranje moet je je zelfbewust presenteren om van meerwaarde te kunnen zijn. Zoals Reijnders bij zowel AC Milan als het Nederlands elftal een basisplaats heeft veroverd.”