EK Voetbal 2020 (in 2021) kijken vanaf je buitenlandse vakantieadres

Max Max
15 mei 2020, 12:17
15 mei 2020, 12:18
© IMAGO

Alles loopt momenteel anders door het coronavirus. Het EK voetbal is uitgesteld naar 2021 en mogelijk zit een vakantie naar het buitenland er deze zomer ook niet in. Grote kans dus dat je dat volgend jaar allemaal in wilt halen of zelfs al een vakantie ingepland hebt staan. Met een trucje kun je vanaf je vakantieadres met Nederlands commentaar via de NPO het EK volgen vanuit het buitenland. Dus je kunt gerust je vakantie plannen tussen 11 juni en 11 juli 2021, of met een gerust gevoel je koffers inpakken.

Normaal gesproken kun je vanuit het buitenland de NPO lang niet altijd ontvangen. Vaak krijg je te maken met een geoblokkade: ‘Deze content is niet beschikbaar op uw locatie’. Op basis van je IP-adres bepaalt de NPO of je recht hebt om de uitzending te zien. 

Is jouw IP-adres gekoppeld aan een locatie in het buitenland, dan blokkeert de NPO zijn uitzendingen. Maar met een simpel handigheidje is het Nederlands elftal gewoon live te zien. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding en een VPN.

Wat is een VPN?

Een VPN, wat houdt dat in? Met een VPN (virtueel privénetwerk) kun je een extra verbinding aanleggen met een externe server. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat alles wat je op internet doet een tussenstop maakt. Tijdens die tussenstop wordt jouw IP-adres verborgen en je internetverkeer versleuteld. 

Een VPN past je IP-adres aan. En dat is precies wat je moet doen om de NPO te laten denken dat je vanuit Nederland Oranje naar de overwinning wilt juichen. Verbind je jouw VPN met een externe server die zich in Nederland bevindt, dan herkent de NPO jou als Nederlandse gebruiker en mag je alles zien. En dus ook het EK live mét Nederlands commentaar!

Hoe krijg je het voor elkaar?

Om concreet je IP-adres te wijzigen, moet je een VPN installeren. Er zijn een heleboel aanbieders met gratis of betaalde abonnementen en met software voor zowel computers als smartphones en tablets. Er is heel veel keuze, en het hoeft je niets extra’s te kosten. Neem even de tijd om je erin te verdiepen, zodat je de VPN kiest die past bij jouw voorkeuren.

Eenmaal geïnstalleerd, ben je in staat met servers over de hele wereld verbinding te maken om het internet op te gaan. Vanuit het buitenland is het mogelijk om via Nederlandse servers internetten. Datzelfde geldt overigens andersom: vanuit Nederland kun je met buitenlandse servers verbinden.

Ander commentaar, andere server

Kijk jij de EK-wedstrijden liever met ander commentaar, bijvoorbeeld Belgisch of Engels? Dat kan als je op vakantie bent, maar natuurlijk ook vanaf thuis in Nederland. 

In dat geval verbind je met een server in België of Groot-Brittanië, waardoor de lokale streamingdiensten het idee krijgen dat je je daar bevindt. Let wel op: soms heb je alsnog een betaald abonnement nodig bij die zenders. 

Lees meer over:

Zijlijn