eSports en Cyber Security: Dit is wat je moet weten

Max Max
25 feb. 2020, 15:53
26 feb. 2020, 09:54
© IMAGO
De gaming wereld breidt zich steeds uit. Jongeren spenderen meer en meer tijd achter een laptop, PlayStation of Xbox. Dit wordt nog eens versterkt doordat er ook steeds meer geld te verdienen valt in de wereld van het zogenaamde eSports. Al deze ontwikkelingen hebben wel één ding gemeen. Of het nu gaat om FIFA, Call of Duty of Fortnite, cyber security is van levensbelang als het gaat om de wereld van eSports. Dit is wat je moet weten!

Steeds interessanter voor hackers

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat het voor hackers steeds interessanter wordt om in de wereld van het gamen op zoek te gaan naar beveiligingslekken. Dat komt omdat het een wereld is waar steeds meer geld in te verdienen valt. Als we alleen al kijken naar de verschillende toernooien die er jaarlijks gehouden worden met het daarbij behorende prijzengeld, dan zien we dat er een gigantisch geldbedrag op het spel staat. Om jezelf hiertegen te wapenen, zijn er een aantal belangrijke maatregelen die je kunt nemen.

Een VPN is belangrijk

Allereerst is het aanschaffen van een goede VPN van het allergrootste belang. Hier zijn namelijk niet alleen veiligheidsvoordelen aan verbonden, maar ook een aantal andere voordelen. Allereerst kijken we naar de veiligheidsvoordelen. Om te beginnen wordt het dataverkeer tussen jouw apparaat en het web versleuteld verzonden. Dit maakt het voor hackers moeilijker om jouw data te onderscheppen, waardoor ze deze data niet kunnen misbruiken.Daarnaast wordt jouw locatie ook verborgen. Hierdoor kunnen hackers niet zien waar jij je bevindt. Ook kun je hierdoor eerder gebruik maken van games die uitkomen. Wanneer een game uitkomt, hangt immers vaak af van de locatie. Wanneer jij verbinding maakt met een server ergens anders op de wereld, kun jij eerder gebruik maken van games die uitkomen.Tot slot kun je hierdoor ook gamen terwijl je reist. Omdat je wederom verbinding kunt maken met een server in een ander land, kun jij ook verbinding maken met de server in jouw eigen land terwijl je op vakantie bent!

Gehackte accounts

Gehackte accounts zijn voor hackers gewoon een bron van inkomsten. Zij proberen namelijk zoveel mogelijk accounts te hacken, waarna ze gamers ertoe verleiden om geld te betalen om hun account terug te krijgen. Dit gebeurt vaak door middel van bitcoins. Deze zijn namelijk niet verder te traceren, zodat je uiteindelijk ook niet kunt achterhalen aan wie en naar welke plaats je een geldbedrag hebt overgemaakt.

Rol van wachtwoorden

Daarom is het belangrijk dat je ervoor kiest om een goed wachtwoord in te stellen, ook voor je online accounts. Kies daarbij voor wachtwoorden die voorzien zijn van minimaal een hoofdletter, een kleine letter, cijfers en verschillende leestekens. Dit maakt het voor hackers zeer moeilijk om jouw account te hacken.Ook het gebruik van een wachtwoordmanager kan daarbij van belang zijn. Deze is in staat om al jouw verschillende wachtwoorden te onthouden. Daarnaast is het ook mogelijk om met een wachtwoordmanager je wachtwoorden te genereren en automatisch op te slaan. Zo hoef je zelf geen wachtwoorden te bedenken. De wachtwoorden die de wachtwoordmanager namelijk verzint, zijn op geen enkele manier aan jouw verbonden en kunnen dus ook niet aan jouw gerelateerd worden.

Webcam afschermen

Ook is het belangrijk om tijdens het gamen je webcam af te schermen. Alleen al in Amerika zijn afgelopen jaar maar liefst meer dan 4500 webcams gehackt. Hierdoor kregen hackers toegang tot gevoelige data. Probeer daarom je webcam af te schermen als je deze niet gebruikt. Het beste is dan ook om de stekker uit het stopcontact of uit je laptop te halen wanneer je de webcam niet gebruikt.

Persoonlijke informatie

Let tot slot ook op met persoonlijke informatie. Veel hackers gebruiken namelijk de persoonlijke informatie van gamers om geld van hen te stelen. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld niet je naam in je persoonlijke data van je account hebt staan. Mocht je account dan gehackt zijn, dan hebben de hackers niet direct toegang tot al jouw persoonlijke informatie.Zoals je leest zijn er genoeg dingen waar je als fanatiek gamer rekening mee moet houden. Zorg er dan ook voor dat je een goede VPN downloadt, dat je niet al je persoonlijke informatie in je account opneemt en dat je tot slot je webcam afsluit als je deze niet gebruikt. Ook een goed wachtwoord is daarbij belangrijk. Voer je deze maatregelen door, dan is de kans een stuk kleiner dat jouw account ten prooi valt aan hackers.

Lees meer over:

Zijlijn