FIFA maakt daling Nederland én grootste stijger op ranglijst bekend

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 apr. 2024, 14:26
04 apr. 2024, 14:50
© IMAGO

Het Nederlands elftal is gezakt naar de zevende plek op de FIFA-ranglijst, zo is donderdag bekendgemaakt door de wereldvoetbalbond. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman werd gepasseerd door Portugal, dat nu zesde staat. Door het verlies in de oefeninterland tegen Duitsland (2-1) verloor Oranje, dat wel met 4-0 van Schotland won, punten.

De zesde plek was voor het Nederlands elftal de beste klassering sinds december 2022. Toen steeg Oranje door het bereiken van de kwartfinales op het WK van de achtste naar de zesde plek. De ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door wereldkampioen Argentinië. Daarna volgt Frankrijk. België is gestegen naar de derde plek en passeerde Engeland, dat nu op een vierde plek is terug te vinden. Beide landen stonden vorige week nog tegenover elkaar in een oefenduel dat gelijk eindigde (2-2).

De positie van Nederland op de FIFA-ranglijst

België sprokkelde meer punten voor de ranglijst bij elkaar door gelijk te spelen tegen Ierland (0-0), terwijl Engeland met 0-1 van Brazilië verloor. De vijfvoudig wereldkampioen completeert de top vijf. De nummers acht tot en met tien, Spanje, Italië en Kroatië, behouden hun posities op de lijst. De volgende FIFA-ranglijst wordt op 20 juni, tijdens het EK dat in Duitsland plaatsvindt, gepubliceerd.

Lees ook: SBS wacht mogelijk nieuwe boycot van Oranje na interview

Ook maakte de FIFA de grootste klimmers op de ranglijst bekend. Binnen de top honderd zijn dat Tsjechië (36), Palestina (93) en Kirgizië (100), die ieder vier plaatsen stegen. Buiten de top honderd zijn Libië (114, 6 plaatsen gestegen) en Afghanistan (151, 7 plaatsen gestegen) een vermelding waard. Indonesië (134) is met acht plaatsen de grootste stijger dankzij twee zeges op Vietnam in de WK-kwalificatiefase. Qatar (34, 3 plaatsen hoger) en de Comoren (117, 4 plaatsen hoger) stonden nog nooit zo hoog op de FIFA-ranglijst.

De volledige FIFA-ranking kun je hier vinden.