SBS wacht mogelijk nieuwe boycot van Oranje na interview

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 apr. 2024, 06:28
03 apr. 2024, 06:30
© IMAGO

De spelers van het Nederlands elftal overwegen wederom SBS boycotten. Aanleiding zou een 'te negatief en te kritisch' interview van Noa Vahle zijn met Georginio Wijnaldum in de voorbije interlandperiode, zo vertelde Valentijn Driessen dinsdagavond bij Vandaag Inside. De Oranje-spelers spraken eerder al jarenlang niet met het televisieprogramma. Die boycot was het gevolg van uitlatingen van Johan Derksen in een racisme-discussie rond de rapper Akwasi in de talkshow met Wilfred Genee en René van der Gijp.

“Ik wil iets verontrustends vertellen. Ik was bij het Nederlands elftal, daar zag ik een geweldig interview van Noa met Wijnaldum. Nu dreigt ze daar gestraft voor te worden. Het Nederlands elftal speelt met het idee om Noa en Hélène Hendriks te boycotten." Volgens Chris Woerts zou Vahle te kritisch zijn geweest tijdens het interview met Wijnaldum, waarin ze vragen stelde over de misstanden in Saudi-Arabië.

SBS wacht mogelijk nieuwe boycot van Oranje na interview

"Maar het was een geweldig interview”, benadrukte Driessen. “Ik heb naast Jeroen Stekelenburg en Pascal Kamperman gestaan, maar zij kwamen er niet aan. Noa stelde exact de vragen die ze moest stellen. Stekelenburg bleef er een beetje tussenin zitten, zoals hij er wel vaker tussenin zit. Kamperman bracht het helemaal niet ter sprake. Die had het alleen over zijn vorm in Saudi-Arabië. Totaal irrelevant. Noa stelde de juiste vragen."

Genee kon het amper geloven. "Is dit serieus of?" Van der Gijp: "Ze zijn te kritisch en te negatief geweest. Talpa krijgt de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal (tegen IJsland, red.) ook niet. Ze zijn te negatief en te kritisch geweest." Derksen concludeerde dat het 'goed nieuws' is. "Er is niets vervelender dan die voetballers iets te vragen. Er is niet één voetballer die nog iets leuks te vertellen heeft. Laat ze de pleuris krijgen!"

"Die snotapen spelen voor Oranje, ze vertegenwoordigen Nederland. Dan is er een meisje dat relevante vragen stelt namens alle Nederlanders, dan moet de KNVB toch zeggen dat ze niet in het Nederlands elftal kunnen spelen als ze de pers niet te woord willen staan?" Genee kreeg een appje van Hendriks. "Zij zegt dat het nog helemaal niet zeker is", wat door Driessen ook werd toegegeven. "Zij spelen met het idee om SBS te gaan boycotten."

Lees ook: Studio Voetbal valt stil na dramatisch nieuws in uitzending

Onder andere Hendriks was vorige maand, enkele uren na het interview van Wijnaldum, in de uitzending van Vandaag Inside uiterst kritisch op de middenvelder, die de toeslagenaffaire in Nederland vergeleek met de schending van mensenrechten in Saudi-Arabië. Derksen noemde Wijnaldum ‘een notoire domoor’. Hendriks: “Hij neemt mensen de maat waarvan hij vindt – en terecht hoor – dat ze racistisch zijn of discrimineren. Daar is hij altijd heel duidelijk over, maar dan gaat hij wel voetballen in Saudi-Arabië. Dan wordt hij gevraagd naar de misstanden qua mensenrechten en dan zegt hij: ‘Nee, nee, ik heb het nooit gezien.’”