Historie Nederland - Tsjechië: laatste twee ontmoetingen gingen verloren

Jildert Jildert
23 jun. 2021, 22:12
23 jun. 2021, 22:12
© IMAGO

We wrijven ons al in de handen: een achtste finale tegen Tsjechië, dat toch veel liever dan een duel tegen angstgegner Portugal. Toch moet Oranje het land niet onderschatten, want zo'n goede balans hebben we niet tegen de Tsjechen. Het Nederlands elftal won drie keer, maar kreeg vijf nederlagen om de oren. Drie ontmoetingen eindigden in een gelijkspel.

Aan de meest recente ontmoetingen denken we liever niet. In de kwalificatie voor het EK 2016 verloor Nederland twee keer van Tsjechië en liep mede daardoor dat eindtoernooi mis. In de thuiswedstrijd scoorde Robin van Persie tweemaal, maar één keer in eigen doel. Jep, het was zo'n wedstrijd.

De beroemdste ontmoeting was op het EK 2004, met de beruchte wissel van Arjen Robben voor Paul Bosvelt door Dick Advocaat. Ook dat duel ging verloren: met 3-2.

Laten we eindigen met een positieve noot: op het EK 2000 won Oranje wél van de Tsjechen. Het was nota bene bondscoach Frank de Boer die toen de winnende binnenschoot – vanuit een penalty. Maar het moge duidelijk zijn: we zijn niet zomaar klaar met de Tsjechen. De Boer verwacht dan ook een zware kluif, zo sprak hij tegen Ons Oranje.

Lees meer over:

Nederland WK 2022 Tsjechië