Kan deze gouden generatie wereldkampioen worden?

Max Max
19 nov. 2019, 14:54
© IMAGO
Na een aantal magere jaren, waarbij het Nederlands elftal zich tweemaal op rij niet wist te plaatsen voor een eindtoernooi, is er weer licht aan het einde van de tunnel. Er zijn een aantal veelbelovende spelers opgestaan en wie kijkt naar de jongere generaties ziet dat er nog meer talent staat te dringen. Is dit spelersmateriaal genoeg om wereldkampioen mee te worden?Het waren onrustige tijden bij de KNVB. Namen als Hans van Breukelen, Danny Blind en Guus Hiddink passeerden de revue en verdwenen haast even zo snel als ze kwamen. Spelers als Jordy Clasie, Mitchell Dijks, Timo Letschert en Vurnon Anita maakten hun opwachting in Oranje. Er werd verloren van landen die normaal gesproken geen probleem waren voor de Oranje Leeuwen, met als dieptepunt de verliespartij tegen Bulgarije. Het was donkere tijden voor het eens zo grote Oranje. Of, zoals Centraal Beheer het zou omschrijven in hun reclames: tijd om “even Apeldoorn te bellen”.Het Oranje van spelers als Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart, dat de finale van het WK 2010 haalde en op een haar na de finale in 2014 in Brazilië miste. Wat verlangden we ernaar terug. Maar ineens brak de zon door. Spelers als Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum stonden op. Memphis Depay begon te scoren. Ronald Koeman werd bondscoach. Frenkie de Jong en Mathijs de Ligt braken door. Er werd gewonnen van Duitsland. En ineens lijkt er geen weg meer terug: er wordt weer gelachten bij het Nederlands elftal en iedereen kijkt met smacht vooruit naar de eindtoernooien, waarin het Nederlands elftal hopelijk voor het eerst sinds 1988 weer eens eremetaal kan behalen. In de huidige poule wordt het Nederlands elftal, gezien de odds bij deze website voor footballwedden, als een van de favorieten gezien.Of nog mooier, voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen wordt. Maar hoe realistisch is het eigenlijk dat dit Nederlands elftal zich ooit tot wereldkampioen kan kronen?
 
View this post on Instagram
 

Je houdt het shirt van de verkeerde speler vast, Luuk! ? #oranje #onsoranje #nederlandselftal #knvb #voetbal #nederland

A post shared by Oranje | Nederlands Elftal (@oranje) on

Artikel gaat verder onder video
Het Nederlands elftal: De spelers en de coachEr lopen momenteel al behoorlijk wat spelers rond bij het Nederlands elftal die zich wereldtop mogen noemen of de potentie hebben daar op korte termijn bij te horen. Frenkie de Jong speelt ondanks zijn jonge leeftijd al de pannen van het dak bij FC Barcelona. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum zijn sterkhouders bij Liverpool. Memphis Depay is captain bij Lyon. Mathijs de Ligt moet wennen bij Juventus, maar speelt in ieder geval. Stefan de Vrij doet hetzelfde bij Inter. Dan heb je nog spelers als Daley Blind, Donny van de Beek, Donyel Malen en Calvin Stengs die een heel hoog niveau in de Nederlandse competitie halen en spelers als Patrick van Aanholt, Ryan Babel en Wout Weghorst die het in de buitenlandse competitie ook niet onaardig doen. Maar is het genoeg?Hoewel de verdediging en het middenveld van Oranje materiaal in huis lijken te hebben om wereldkampioen mee te worden, hangt het in de aanval nog teveel af van Memphis Depay. De hoop wordt nu gevestigd op jonge jongens als Donyell Malen, Justin Kluivert en Calvin Stengs, maar kan je wel op hun rekenen tijdens wedstrijden op het allerhoogste niveau? Een goede spits ontbeert het aan bij Oranje – en dat is een sleutel om kampioen mee te worden.Daarnaast wordt er hard aan de bondscoach Ronald Koeman getrokken. Koeman heeft er nooit een geheim van gemaakt ooit eens bij zijn oude club FC Barcelona te willen trainen en met de kritiek die huidig Barca-coach Ernesto Valverde te verwerken krijgt lijkt het een kwestie van tijd voordat Koeman daadwerkelijk coach wordt in Spanje. Voor het Nederlands elftal betekent dat een nieuwe keuzeheer, terwijl Koeman goed in de groep ligt en het elftal aantoonbaar beter maakt. Of lukt het de KNVB om Koeman nog tot het WK in Qatar voor Nederland te behouden?
 
View this post on Instagram
 

Jong Oranje ? Nederlands elftal #NEDPOR #NEDNIR

A post shared by OnsOranje (@onsoranje) on

De concurrentieHoewel je altijd uit moet gaan van de eigen kracht, zitten de andere landen ook niet stil. België, Frankrijk, Spanje en Duitsland hebben allemaal generaties van jonge spelers die nog jaren meekunnen op topniveau en die zeker ook kanshebbers zijn voor toekomstige wereldtitels, terwijl teams als Portugal, Brazilië, Engeland en Argentinië ook nooit uitgevlakt mogen worden. In haast alle genoemde landen lopen exceptionele talenten rond die hun teams naar hoge hoogten kunnen brengen. Dit zijn de concurrenten die spelers als Frenkie, Virgil en Memphis straks gaan tegenkomen op het WK. Dit zijn de landen waartegen Nederland het moet opnemen. Maar onmogelijk. Nee. Ons Nederlands Elftal kan wereldkampioen worden in Qatar. Geloven is de helft.

Lees meer over:

Zijlijn WK 2022