Koeman wijzigt Oranje op drie plaatsen tegen Oostenrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 jun. 2024, 16:23
25 jun. 2024, 17:17
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De opstelling van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk is bekend. Bondscoach Ronald Koeman kiest dinsdagavond vanaf 18.00 in het derde groepsduel voor drie wijzigingen ten opzichte van de tweede groepswedstrijd tegen Frankrijk (0-0). Lutsharel Geertruida neemt de plaats van Denzel Dumfries in, Joey Veerman keert terug in de basis ten koste van Xavi Simons en niet Jeremie Frimpong maar Donyell Malen is de rechtsbuiten.

Bart Verbruggen staat onder de lat in het Olympiastadion in Berlijn en heeft zodoende een defensie met Geertruida, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké voor zich. Jerdy Schouten en Veerman vormen op het middenveld het blok achter nummer tien Tijjani Reijnders. De aanval van Oranje bestaat uit Malen, Memphis Depay en Cody Gakpo.

Lees meer: Waar en hoe laat wordt Nederland - Oostenrijk uitgezonden?

Koeman wijzigt Oranje op drie plaatsen tegen Oostenrijk

Het is voor Geertruida zijn eerste basisplaats op het EK. De Feyenoorder bleef tegen Polen op de bank en deed vervolgens zeventien minuten mee tegen Frankrijk. Veerman startte tegen Polen in de basis, speelde 62 minuten en verdween tegen Frankrijk uit de basiself. Hij deed nog wel de laatste zeventien minuten mee. Malen deed alleen het laatste half uur van de wedstrijd tegen Polen mee. Het is voor de aanvaller pas de tweede keer in 2024 dat hij aan het startsignaal van een interland mag beginnen.

Nederland en Oostenrijk staan dinsdag voor de 21ste keer in de geschiedenis tegenover elkaar. Tien keer won Oranje, viermaal eindigde de ontmoeting onbeslist en zes keer waren de Oostenrijkers de betere partij. Elk van de laatste zeven onderlinge interlands werd door Nederland gewonnen, met een doelsaldo van 19-5. De laatste ontmoeting was op het EK van 2021. Dankzij goals van Memphis Depay en Denzel Dumfries eindigde de ontmoeting in de Johan Cruijff ArenA in een 2-0 zege voor het team van toenmalig bondscoach Frank de Boer.

De opstelling van Nederland tegen Oostenrijk

Een goed resultaat tegen Oostenrijk is voor de ploeg van Ronald Koeman van groot belang. Als Oranje als groepswinnaar eindigt, treft de ploeg de nummer twee uit Groep F: Turkije, Tsjechië of Georgië. Nederland heeft evenveel punten als Frankrijk, vier, en een punt meer dan de huidige nummer drie Oostenrijk. Als Oranje als tweede eindigt, volgt een ontmoeting met de nummer twee uit Groep E: Roemenië, Slowakije, België of Oekraïne. Mocht Nederland als derde doorgaan naar de achtste finales, dan treft het de winnaar van Groep B, C of E.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Veerman; Malen, Depay en Gakpo.

Opstelling Oostenrijk: Pentz; Posch, Wöber, Lienhart, Wimmer; Seiwald, Prass; Grillitsch, Schmid, Sabitzer; Arnautovic.