Koeman krijgt bijval over basiself tegen Roemenië: ‘Veel te groot risico’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jul. 2024, 09:35
02 jul. 2024, 09:36
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Mike Verweij acht het niet verstandig om Joey Veerman een basisplaats te geven bij het Nederlands elftal tegen Roemenië op het EK in Duitsland. De spelmaker van PSV verscheen in het laatste groepsduel met Oostenrijk nog wel aan de aftrap, maar werd al in de eerste helft naar de kant gehaald. Verweij denkt dat bondscoach Ronald Koeman er beter aan doet om Veerman pas na het toernooi weer een kans te geven.

Veerman maakte in de eerste groepswedstrijd tegen Polen een matige indruk en zakte tegen Oostenrijk volledig door de ondergrens. Hij kreeg zowel tijdens als na het laatste groepsduel veel kritiek over zich heen. Er was echter ook steun voor de middenvelder van PSV en het Nederlands elftal, vooral vanuit Volendam. Zo verschenen onder meer Henk Veerman en Mühren voor de camera van ESPN om de international een hart onder de riem te steken.

Artikel gaat verder onder video

Verweij heeft er met verbazing naar gekeken en geluisterd. “Henk Veerman en Mühren die een lans braken voor Joey Veerman. Er werden ook weinig kritische vragen gesteld. Henk Veerman heeft met Joey gevoetbald, dus hij had alle recht om te roepen dat Joey terug moet komen in het elftal”, zegt Verweij in de podcast Kick-off van De Telegraaf. De verwachting is dat Veerman en Lutsharel Geertruida dinsdagavond niet in de basis staan.

Lees ook: Koeman voert twee wijzigingen bij Oranje door tegen Roemenië

Artikel gaat verder onder video

Verweij is het echter niet met de aanvallers eens. “Koeman kán dat doen, maar gaat dat normaal gesproken niet doen. Dat is een veel te groot risico na die wedstrijd tegen Oostenrijk. Ik zou het Veerman wel heel erg gunnen.” Valentijn Driessen verwacht eveneens dat Veerman tegen Roemenië genoegen moet nemen met een plek op de bank. De verslaggever hoorde het interview van Koeman bij de NOS en kan op basis daarvan slechts één conclusie trekken. “Koeman werd gevraagd of Veerman het mentaal aan zou kunnen en toen zei hij: ‘Dat weet ik niet’. Daar is helemaal niet over nagedacht. Die gaat dus niet in de basis starten”, zo meent de chef voetbal.

Lees ook: Oranjefans pakken Vandaag Inside Oranje aan na fikse blunder

Verweij denkt dat het sowieso beter is om Veerman dit EK niet meer vanaf het begin op te stellen. “Misschien moet je dat ook niet willen. Als je hem nu nog een keer opstelt en hij zakt door het ijs… Dan kun je dat misschien beter in de Nations League weer proberen.” Oranje neemt het vanaf september in de Nations League op tegen Duitsland, Hongarije en Bosnië en Herzegovina.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Lees meer over: