Oranjefans pakken Vandaag Inside Oranje aan na fikse blunder

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
01 jul. 2024, 07:41
01 jul. 2024, 07:53
Wilfred Genee en Johan Derksen in Vandaag Inside Oranje
© Talpa - Wilfred Genee en Johan Derksen in Vandaag Inside Oranje

Het programma Vandaag Inside Oranje moet het ontgelden op sociale media. De vaste gasten van het programma pakten in de uitzending supporters van het Nederlands elftal aan wegens uiterst gevoelige leuzen in het Olympiastadion in Berlijn, maar uit beelden blijkt dat er door het Oranje-legioen een andere songtekst werd gezongen dan Vandaag Inside Oranje zondagavond live op televisie toonden.

"Ik las dat ze (Oranje-supporters, red.) zongen: "En wie niet springt, is een Jood. Dat is heel discutabel", begon Johan Derksen zondagavond in de uitzending. "Dat is toch niet te geloven", reageerde presentator Wilfred Genee vervolgens. Daarna liet het programma audiofragmenten vanuit het Olympiastadion horen, waarop niet direct vast te stellen is dat dit wordt gezongen. In de ondertiteling werd echter wel aangeven dat het Oranje-legioen massaal de songtekst - 'en wie niet springt, is een Jood' - zong in de Duitse voetbaltempel.

Vandaag Inside Oranje blundert met 'En wie niet springt, is een Jood'

Uit het bekijken van de beelden van de wedstrijd kan opgemaakt worden dat de supporters van het Nederlands elftal niet de door Derksen genoemde leuzen zongen, maar iets compleet anders: "En wie niet springt, komt uit Tirol", was de songtekst waar de duizenden supporters van het Nederlands elftal gebruik van maakten in Berlijn. Ook voetbalsupporters, die aanwezig waren in het stadion, reageren op sociale media met woede op de aantijgingen van Derksen: "Controleer voortaan eerst je feiten voordat je nepnieuws over voetbalsupporters verspreidt. Wat een stelletje idioten", reageert het account VoetbalUltras.

De tekst - 'en wie niet springt, komt uit Tirol' - werd in aanloop naar de wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk ook al massaal gezongen in de straten in Berlijn, zo valt op onderstaande beelden te zien. Het komt overeen met de liederen waarvan het Oranjepubliek gebruik maakte tijdens de wedstrijd tegen Polen. Destijds klonk er uit tienduizenden kelen - 'en wie niet springt, is een Pool' - in het Volksparkstadion in Hamburg. Enkele dagen later, rondom het duel Nederland - Frankrijk, volgde 'en wie niet springt, is een Fransoos’.

Lees meer over: