Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman voert twee wijzigingen door

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jul. 2024, 06:39
02 jul. 2024, 07:00
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Nederland speelt tegen Roemenië op het EK in Duitsland mogelijk met twee wijzigingen ten opzichte van de ontmoeting tegen Oostenrijk. De verwachting is dat bondscoach Ronald Koeman ervoor kiest om Lutsharel Geertruida en Joey Veerman uit zijn basiself te halen, ook al hield hij maandag op de persconferentie de kaarten tegen zijn borst wat betreft specifieke namen. Het duel begint om 18.00 uur en is te zien op NPO 1.

"Er gaat niet veel veranderen. Daar is ook geen reden voor", zo klonk het. De bondscoach roept vooral op tot geen paniek. "Natuurlijk was het niet goed, maar er is geen reden voor paniek. We zijn al een langere periode bij elkaar en het kan ook een keer tegenvallen", benadrukte Koeman in gesprek met de media. "Soms lijkt het misschien alsof er te weinig energie in de ploeg zit. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat tegenstander vaster aan de bal is en wij niet compact genoeg staan. Daardoor lijkt het alsof je niet agressief speelt. In werkelijkheid ben je steeds te laat."

Artikel gaat verder onder video

De opstelling van Nederland tegen Roemenië

Oranje treedt in de Allianz Arena aan met in ieder geval Bart Verbruggen op doel. Denzel Dumfries ontbrak in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3 verlies) wegens klachten aan zijn hamstrings en maakt waarschijnlijk zijn rentree in München, zo denkt het Algemeen Dagblad. De defensie bestaat verder uit Stefan de Vrij, captain Virgil van Dijk en hoogstwaarschijnlijk Nathan Aké, die zondag nog fysieke klachten had. Mocht hij niet inzetbaar zijn, dan zou Micky van de Ven zomaar kunnen starten.

Lees ook: Hele persconferentie Oranje in een deuk door blunderende, buitenlandse journalist

Het ligt niet voor de hand dat Koeman ervoor kiest om Veerman te laten starten. De PSV’er was de grote schlemiel tegen Oostenrijk: hij werd na 35 minuten spelen uit zijn sportieve lijden verlost. De verwachting is dat Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten het blok op het middenveld zullen vormen en Xavi Simons, die tegen Oostenrijk als vervanger van Veerman in het veld kwam, weer als nummer 10 zal spelen.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen

In de voorhoede zijn Cody Gakpo en Memphis Depay zeker van een basisplaats en aan de rechterkant lijkt het te gaan tussen Jeremie Frimpong en Donyell Malen. De verwachting is dat Malen aan het startsignaal zal verschijnen, net als tegen Oostenrijk. Mocht Oranje als winnaar uit de strijd komen, dan wacht in de kwartfinales een duel met Oostenrijk of Turkije. Zwitserland en Engeland zijn in de halve finales mogelijke tegenstanders.

Lees ook: Oranjefans pakken Vandaag Inside Oranje aan na fikse blunder

Artikel gaat verder onder video

Toch is het voor Koeman geen reden te spreken van een 'gunstig schema'. "Volgens mij klonken in 2021 soortgelijke geluiden en was het toen na Tsjechië klaar. Laten we het niet te positief bekijken. Wij moeten beter. Er moet een compact team staan, dat agressief is, goed met elkaar communiceert en waarin de creatieve spelers de ruimte krijgen het verschil te maken", besloot de bondscoach.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders; Simons; Malen, Depay en Gakpo.