Koeman krijgt mogelijk zijn zin met uitbreiding van selectie Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 apr. 2024, 11:22
09 apr. 2024, 11:26
© IMAGO

De UEFA maakt binnenkort bekend of de nationale selecties op het komende EK in Duitsland niet uit 23, maar 26 spelers mogen bestaan. Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal had daar afgelopen maand voor gepleit en bijval gekregen van andere bondscoaches, zoals Julian Nagelsmann van Duitsland en Gareth Southgate van Engeland.

“De positieve discussies hebben uiteenlopende standpunten onder de trainers naar voren gebracht. De UEFA heeft kennisgenomen van de verschillende meningen en standpunten en zal in de komende weken een definitieve beslissing nemen”, zo laat de Europese voetbalbond weten in een verklaring na een overleg met de 24 EK-deelnemers in Düsseldorf.

UEFA bestudeert uitbreiding selecties op EK

Koeman sprak direct na afloop van de oefeninterland tegen Duitsland (2-1 verlies) duidelijke taal in gesprek met de NOS. “Ik vind gewoon dat je 26 spelers moet kunnen selecteren. Ik vind het absurd… Je ziet bij alle landen zoveel blessures. Je gaat naar het einde van het seizoen. Met een selectie van 23 man, als er dan één wegvalt kun je geen elf-tegen-elf meer spelen op de training”, verzuchtte de bondscoach.

Lees ook: FIFA maakt daling van Nederland én grootste stijger bekend

“De keeper mag je wel inwisselen bij een blessure, maar een speler niet. Met de intensiteit en het aantal wedstrijden dat je gaat spelen vind ik gewoon dat je naar 26 moet. We zijn deze periode met 26 spelers begonnen en we zijn nu met 22. Op 7 juni moet je de definitieve lijst maken voor het EK. Dat is negen dagen voor de eerste wedstrijd. Als er wat gebeurt in die negen dagen, wat dan?”, sloot Koeman af.

Vanaf het WK van 2002 bestonden EK- en WK-selecties uit 23 spelers per land, maar vanwege de coronapandemie werd dat gewijzigd. Voor het EK 2021 en het WK in 2022 mochten bondscoaches 26 spelers selecteren.