Koeman praat met Depay en neemt beslissing: ‘Ik vond het niet prettig’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jun. 2024, 14:22
09 jun. 2024, 21:07
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© OnsOranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft met Memphis Depay over zijn haarband dan wel zweetband in de vriendschappelijke interland tegen Canada (4-0 winst) gesproken. De bondscoach van het Nederlands elftal erkende zondag, daags voor de oefeninterland tegen IJsland, dat hij het niet prettig vond dat de aanvaller van tevoren niet had aangegeven dat hij een haarband zou gaan dragen. Verbieden doet hij het echter niet.

"Ja, dat had ik ook gezegd”, antwoordde Koeman op de persconferentie op de vraag of hij Depay erover had aangesproken na de zege op Canada. “Dan is het logisch dat je erop terugkomt. Ik vond het niet zo prettig dat ik verrast werd. Daar hebben we over gesproken.”

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman gaat haarband Memphis Depay niet verbieden

“Hij heeft er vandaag mee getraind. We hoeven ons er dus niet druk om te maken”, benadrukte Koeman, die het zodoende geen probleem vindt als Depay weer een band wil dragen in een interland. Socialemediagebruikers, journalisten en oud-voetballers hadden de voorbije dagen uiteenlopende meningen over het kledingattribuut en de reden of het nut ervan. Oud-international Eljero Elia vond het belachelijk dat Depay tal van haatreacties op sociale media over zich heenkreeg.

Lees ook: Depay krijgt bijval van Elia na kritiek: ‘Kijk naar Robben…’

“Toen Arjen Robben met een witte maillot speelde, hoorde je niemand”, zo publiceerde de oud-international vrijdag op X. Ook oud-voetballer Willie Overtoom snapte de ophef niet. “Is het een modeshow of gaat het om voetbal? Wat een gezeik weer zeg, waar maken mensen zich druk om..”

Lees ook: Van Gaal is eerlijk over kansen Oranje op EK en wijst beste Nederlander aan

“Die hagelwitte haarband van Depay moet Koeman maar op de koop toe nemen”, zei Wim Kieft in zijn column in De Telegraaf. “Of het nu ergens voor dient of niet. Het is en blijft Memphis en zolang hij presteert en zich lekker voelt, laat het gaan. Hij is toch degene die met een actie het verschil maakt. Al moet hij dat niet alleen doen tegen tegenstanders van het kaliber Canada, maar ook tegen de grote landen op het EK. Overigens kan Koeman veel zeggen tegen Memphis zonder dat hij in zijn eer wordt aangetast. Die twee hebben een buitengewone goede klik.”