Van Gaal is eerlijk over kansen Oranje op EK en wijst beste Nederlander aan

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jun. 2024, 20:52
09 jun. 2024, 09:59
Louis van Gaal in gesprek met Sky Sports
© Sky Sports - Louis van Gaal in gesprek met Sky Sports

Louis van Gaal denkt dat het Nederlands elftal over voldoende kwaliteit beschikt om ver te komen op het EK in Duitsland. De 72-jarige trainer, die Oranje op het WK van 2022 in Qatar naar de kwartfinales leidde, stipt aan dat de fitheid van de spelers een belangrijke voorwaarde is. “Ik denk dat Nederland áltijd een kans heeft, dat zei ik ook al in Qatar”, antwoordt Van Gaal aan Sky Sports bij een evenement in Portugal voor de Sir Bobby Robson Foundation op de vraag of Oranje het toernooi zou kunnen winnen.

“Daar bereikten we de laatste acht, waarin we na strafschoppen uitvlogen, zonder een wedstrijd te verliezen”, doelt Van Gaal op de eliminatie door Argentinië in een noodzakelijke strafschoppenreeks. “Ik denk dat Nederland altijd goede spelers heeft, die kennen ze in Engeland heel goed omdat er heel veel in de Premier League spelen. Maar ook bij grote clubs als Bayern München, Paris Saint-Germain en Barcelona.”

Artikel gaat verder onder video

Louis van Gaal denkt dat Oranje het EK kan winnen

“We hebben dus een kans, maar je bent altijd afhankelijk van de fitheid van de spelers”, benadrukt Van Gaal, die in drie verschillende periodes en 64 interlands bondscoach van Oranje was. “Ze spelen tegenwoordig heel veel wedstrijden, niemand is fit aan het einde van het seizoen. Dus daar heb je ook geluk bij nodig.”

Lees ook: Depay krijgt bijval van Elia na kritiek: ‘Kijk naar Robben…’

Dat had Van Gaal zelf anderhalf jaar geleden naar eigen zeggen niet. “In Qatar had ik vier geblesseerde spelers tijdens het toernooi. Dat is te veel.” Van de huidige Oranje-selectie is overigens alleen Frenkie de Jong een vraagteken voor het openingsduel met Polen, op 16 juni. De rest van de selectie van Koeman heeft echter een loodzwaar seizoen in de benen. Virgil van Dijk speelde tot dusver dit seizoen 57 wedstrijden voor club en land.

Lees ook: EK-rugnummers van Oranje bekend: Bergwijn ruilt rugnummer

Wat Van Gaal betreft is het dan ook hoog tijd dat de overvolle speelkalender nu eindelijk eens wordt aangepakt. “Ik denk dat je de competities moet aanpassen. Dat er minder wedstrijden gespeeld worden.” Het bewijs daarvoor ziet hij in het grote aantal blessures, pijntjes en kwaaltjes waar de huidige topvoetballers mee kampen. “Je ziet dat heel veel spelers geblesseerd zijn, daar houd ik niet van”, besluit Van Gaal.

Van Gaal heeft overigens veel vertrouwen in het avontuur van Arne Slot bij Liverpool. “Het wordt een enorme klus, want Jürgen Klopp heeft het fantastisch gedaan", benadrukte de ex-manager van Manchester United. "Dan is het als opvolger altijd lastig. Slot is een goede trainer. Ik denk zelfs dat hij op dit moment de beste Nederlandse coach is, samen met Peter Bosz. Ik denk dat ze een erg goede keuze hebben gemaakt.”