Ronald Koeman twijfelt over EK-deelname Steven Bergwijn

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 mei 2024, 09:08
21 mei 2024, 09:23
© IMAGO

Ronald Koeman maakte op woensdag 16 mei zijn voorselectie met dertig namen voor het EK in Duitsland bekend. Op 29 mei presenteert de bondscoach zijn definitieve selectie. Er moeten nog vier spelers afvallen en onder anderen Ajax-speler Steven Bergwijn is nog niet zeker van een plek in het Nederlands elftal.

Koeman mag 26 spelers (waarvan drie keepers) meenemen naar Duitsland. Bergwijn maakt deel uit van de voorlopige selectie, maar is nog een twijfelgeval voor de definitieve selectie, zo vertelde de bondscoach maandagavond bij Veronica Offside. "Of ik Bergwijn mee ga nemen naar het EK? Daar ben ik nog niet over uit." Nadat presentator Wilfred Genee vroeg waarvan Koeman zijn keuze af laat hangen, antwoordde de bondscoach dat hij wacht tot het trainingskamp van drie dagen in Zeist. "Daarna moet ik keuzes maken. Ik zal dan ook naar de posities in de voorhoede moeten kijken."

Moet Steven Bergwijn met Oranje mee naar het EK?

Wim Kieft, die ook aan de talkshowtafel zat, noemde Bergwijn een ‘hele wispelturige speler’. “Als je hem bij Ajax dit jaar zag, dan viel hij enorm tegen. Maar als je hem de laatste drie wedstrijden zag, dan denk je wel:die heeft wel iets speciaals.Ik weet dat het op het Nederlandse niveau is en om een hattrick tegen Almere City gaat”, aldus de voormalig profvoetballer. Koeman nam het daarna op voor de aanvaller. "Het is nog steeds een speler die creativiteit heeft. Hij heeft een actie en kan op beide flanken uit de voeten. Alleen hij heeft geen goed seizoen, dat is duidelijk."

Lees ook: Voorselectie Oranje EK 2024: dit zijn de meest ervaren spelers

Bergwijn speelde afgelopen seizoen 31 officiële wedstrijden voor Ajax. De linksbuiten kwam daarin tot dertien doelpunten en vijf assists. In Oranje maakte hij op 13 oktober 2018 zijn debuut tegen Duitsland (3-0 winst). Tot dusver speelde de aanvaller 32 interlands, waarin hij acht keer scoorde en driemaal de aangever was.

Naast Bergwijn behoren ook zijn ploeggenoot Brian Brobbey, Cody Gakpo (Liverpool), Memphis Depay (Atlético Madrid), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig) en Wout Weghorst (TSG Hoffenheim) tot de aanvallers in de voorselectie van Koeman.