Dit zijn de meest ervaren spelers in de voorselectie van Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 mei 2024, 15:13
20 mei 2024, 15:13
© IMAGO

Ronald Koeman maakte op donderdag 16 mei zijn voorselectie voor het EK 2024 bekend. In Duitsland kan hij een beroep doen op flink wat ervaring. Maar liefst zes spelers hebben minimaal vijftig interlands voor het Nederlands elftal achter hun naam staan.

Daley Blind, 106 interlands

Daley Blind is met afstand de meest ervaren international in de voorselectie van Oranje. De verdediger van Girona staat zelfs op de vijfde plek als het gaat om meest gespeelde wedstrijden in het Nederlands elftal. Na het EK kan de linkspoot zomaar in de top drie staan, want op de derde plek staat Frank de Boer met 103 interlands. Blind debuteerde op 6 februari 2013 in een oefeninterland tegen Italië (1-1). Hij speelde op het WK 2014 in Brazilië, waar hij in de groepsfase tegen Spanje twee assists gaf (1-5 winst). De verdediger kwam ook uit op het in Europa gespeelde EK 2021 en het WK 2022 in Qatar. Tot dusver scoorde Blind driemaal in Oranje en gaf hij vijftien assists.

Georginio Wijnaldum, 91 interlands

In 2011 maakte Georginio Wijnaldum zijn debuut als invaller in het EK-kwalificatieduel met San Marino (0-11 winst). In slechts vier minuten tijd wist hij zijn debuut met een goal te bekronen. Vlak voor het WK 2014 in Brazilië werd de middenvelder een vaste kracht in Oranje en hij speelde als captain alle wedstrijden op het in Europa gespeelde EK 2021. Het WK 2022 in Qatar miste hij door een scheenbeenbreuk en daarna keerde hij weer terug in het Nederlands elftal. Door een vormdip raakte hij zijn plek kwijt tijdens de EK-kwalificatiereeks vorig jaar, maar in een oefeninterland tegen Schotland (4-0 winst) in maart dit jaar maakte de rechtspoot van Al-Ettifaq weer zijn rentree. Tot dusver heeft Wijnaldum 28 doelpunten gemaakt voor Oranje. Daarnaast was hij negen keer de aangever.

Memphis Depay, 90 interlands

Memphis Depay maakte op 15 oktober 2013 in de laatste minuut van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (0-2 winst) zijn debuut voor Nederland. Op het WK 2014 in Brazilië scoorde hij tweemaal in de groepsfase en op het in Europa gespeelde EK 2021 herhaalde de aanvaller van Atlético Madrid dat kunstje. Tot dusver kwam Depay tot 44 doelpunten voor Oranje, waardoor het record van Robin van Persie (vijftig goals) in de buurt komt. De rechtspoot gaf ook nog eens dertig assists.

Virgil van Dijk, 66 interlands

Op 24-jarige leeftijd maakte Virgil van Dijk op 10 oktober 2015 zijn debuut voor het Nederlands elftal. In het EK-kwalificatieduel met Kazachstan (1-2 winst) stond hij negentig minuten in het veld. De verdediger van Liverpool groeide daarna uit tot één van de sterkhouders van Oranje en draagt al sinds 2018 de aanvoerdersband. De captain miste het in Europa gespeelde EK 201 vanwege een blessure, maar kwam wel uit op het WK 2022 in Qatar. De verdediger scoorde tot dusver zevenmaal voor Nederland.

Stefan de Vrij, 62 interlands

In de oefeninterland op 15 augustus 2013 tegen België (4-2 verlies) mocht Stefan de Vrij voor het eerst minuten maken in het Nederlands elftal. De verdediger van Internazionale werd daarna snel een vaste waarde in Oranje en kwam uit op het WK 2014 in Brazilië en het in Europa gespeelde EK 2021. Op het WK 2022 in Qatar zat hij wel bij de selectie, maar kwam hij niet in actie. De laatste jaren heeft de rechtspoot namelijk te maken met flinke concurrentie in de achterhoede van Nederland. Toch nam Koeman de verdediger, die tot dusver drie keer scoorde, wel op in zijn voorselectie voor het aankomende EK in Duitsland.  

Frenkie de Jong, 50 interlands

Frenkie de Jong debuteerde op 6 september 2018 in een oefeninterland tegen Peru (2-1 winst) en gaf gelijk een assist. Daarna werd de middenvelder van Barcelona snel een onbetwiste basisspeler in het Nederlands elftal. De rechtspoot was met Oranje actief op het in Europa gespeelde EK van 2021 en het WK van 2022 in Qatar. Tot dusver scoorde De Jong twee keer en was hij zesmaal de aangever.