Kwakman pleit voor transfer: ‘Dan komt hij in beeld bij Oranje’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 nov. 2023, 12:12
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Kees Kwakman is van mening dat Thijs Dallinga in beeld komt bij het Nederlands elftal als hij een transfer naar de Eredivisie maakt. De aanvaller presteert uitstekend in dienst van Toulouse, maar bondscoach Ronald Koeman ziet vooralsnog geen reden om een uitnodiging voor Oranje te sturen. Volgens Kwakman zal Dallinga beter in beeld komen bij Koeman als hij presteert in de Nederlandse competitie.

"Hij moet naar Feyenoord volgend jaar, als Santiago Giménez weg is. Dan moet hij er in de Eredivisie vijf scoren, en dan wordt hij opgeroepen", stelde Kwakman zaterdagavond bij het programma De Eretribune van ESPN. De analist is zeer te spreken over de 23-jarige aanvaller. "Dit is echt een goede spits", aldus Kwakman, die bijval kreeg van tafelgenoot Mario Been. "Een aanspeelpunt, maar ook het slimme weglopen. Dat zag je nu ook weer een paar keer tegen Liverpool. Op Anfield maakte hij een goal en nu weer", verwees de Feyenoord-icoon naar de doelpunten van Dallinga in het Europa League-tweeluik met Liverpool. "Het is een speler met enorm veel potentie."

Wanneer krijgt Dallinga een oproep voor Oranje?

Kwakman heeft het idee dat Dallinga over het hoofd wordt gezien omdat hij in het buitenland speelt. "Met Jerdy Schouten is dat toch ook het geval? Die speelde in Italië jarenlang geruisloos mee. Hij deed het daar uitstekend en werd meerdere keren aan topclubs gelinkt. En dan komt hij terug bij PSV en wordt hij wel opgeroepen", aldus de oud-voetballer, die echter niet wilde spreken van 'bord-op-schoot-scouting. "Dat is het rare. Want over het algemeen zijn er allemaal scouts in dienst bij de KNVB. Die allemaal wedstrijden bekijken en ook naar wedstrijden toe gaan. Maar toch is het al jaren zo dat je vanuit de Eredivisie vaker wordt opgeroepen."

"Misschien is het argument nog steeds dat het pas zijn tweede jaar is op het allerhoogste niveau", probeerde Been in het hoofd van Koeman te kruipen. "En er zitten nu vijf of zes spitsen in de Oranje-selectie. En Cody Gakpo is weer terug. Dan moet je Dallinga naast Wout Weghorst zetten. En dan moet je maar zeggen: 'Wie is de betere spits?'"

Dallinga speelt sinds de zomer van 2022 voor Toulouse, dat hem destijds voor 2,5 miljoen euro overnam van Excelsior. In zijn eerste seizoen in dienst van de Franse club kwam de jeugdinternational tot 18 goals en 3 assists in 42 wedstrijden. Dit seizoen staat de teller na vijftien duels op zes goals en twee assists.