Luuk de Jong hoort in de basis van Oranje op EK2024

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 jan. 2024, 09:10
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Luuk de Jong moet met het Nederlands elftal mee naar het EK in Duitsland. Jan Joost van Gangelen, Karim El Ahmadi en Marciano Vink zijn van mening dat de aanvaller van PSV een serieuze optie moet zijn voor bondscoach Ronald Koeman voor het eindtoernooi. Door zijn hattrick tegen Excelsior (3-1) was De Jong, die nu op vijftien competitiegoals staat, zaterdagavond hét onderwerp van gesprek in De Eretribune op ESPN.

“Het is een mooie rode wijn”, startte Van Gangelen het gesprek over De Jong. “Het ligt op de plank, het kan een tijdje mee, je blaast er wat stof af en het wordt beter en beter.” El Ahmadi was het daarmee eens. “Het is knap dat hij het elke week weet op te brengen. Hij had nu ook weer een hakbal. Fantastisch. In het meevoetballen vind ik hem echt heel sterk. Vorig seizoen was hij minder, maar dat kwam doordat hij vaak geblesseerd was.”

Keert Luuk de Jong terug in Oranje?

El Ahmadi ziet De Jong de leidersrol grijpen bij PSV. “Het is een hele goede prof als je op die leeftijd dit elke week kan brengen. En niet alleen in deze wedstrijden. Ook in grote wedstrijden en de Champions League. Ik vind dat knap. Jammer dat hij niet voor Oranje…" Van Gangelen: “Dat gaat goed komen. Geloof mij maar. Als dit zo blijft en de competitie is afgelopen, gaat De Jong tien dagen in een ijsbad zitten en zegt ome Ronald (Koeman, red.): 'Je moet nu komen.' Als hij op dertig goals eindigt kun je er toch niet omheen?”

Ook Vink zou het logisch vinden als Koeman een poging onderneemt om De Jong ervan te overtuigen zich weer beschikbaar te stellen voor Oranje. “Je hebt nu Brian Brobbey. Over Joshua Zirkzee wordt veel gesproken. Memphis Depay is niet fit. Het zou niet heel gek zijn om De Jong er als pinchhitter bij te hebben. En wie weet kan hij zelfs van pinchhitter uitgroeien tot basisspeler, want ik vind hem echt wel een complete spits.”

Lees ook: Brobbey droomt van tandem bij Oranje: ‘Hij op 10 en ik op 9’

Vink vindt dat De Jong grote stappen maakt in het meevoetballen. “Dat De Jong zich zo kan profileren in een voetballend team, dat is geweldig. Hij krijgt ze van Bakayoko, hij krijgt ze over de grond. Hij heeft zeven assists, dat geeft aan dat hij ook oog heeft voor een ander. Santiago Giménez (vier assists) en Vangelis Pavlidis (één assist) komen niet aan die cijfers als aangever.”