Brobbey droomt van tandem bij Oranje: ‘Hij op 10 en ik op 9’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 jan. 2024, 11:43
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Brian Brobbey hoopt deel uit te maken van de selectie van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. De aanvaller heeft als doel voor het komende halfjaar om met Ajax derde te worden en ver te komen in de Conference League. Daarnaast heeft Brobbey als streven om de eerste spits van Oranje op het eindtoernooi te zijn en hoopt hij een tandem met Memphis Depay te gaan vormen.

“Ik denk dat ik met mijn doelpunten en assists belangrijk voor de ploeg ben geweest. Elke wedstrijd voel ik dat ik sterker word en het is aan mij om het vast te houden”, vertelt Brobbey zaterdag in gesprek met De Telegraaf. “Mijn streven is om komend EK de vaste spits van Oranje te worden. Maar ik moet ook realistisch zijn, want het Nederlands elftal heeft natuurlijk wel Memphis Depay lopen.”

Brobbey wil eerste spits van Oranje worden

“Al denk ik wel dat we heel goed samen kunnen spelen: Memphis op tien en ik op negen.” Brobbey maakte in oktober zijn debuut als A-international: hij deed een half uur mee in het EK-kwalificatieduel met Griekenland (0-1 winst). Depay heeft op zijn beurt een teleurstellend kalenderjaar als Oranje-international achter de rug. Door divers blessureleed speelde de aanvaller van Atlético Madrid in maart zijn laatste interland en miste hij liefst acht interlands op rij.

Brobbey is tevreden over zijn ontwikkeling dit seizoen, maar hij is vastberaden om zichzelf te blijven verbeteren. “Ik moet negentig minuten lang vol druk kunnen zetten, nog dodelijker worden in de afronding, de hele wedstrijd mijn volle focus houden en lichamelijk nog sterker worden. Als dat lukt, ben ik niet te houden”, verzekert de aanvaller, die al jaren tal van complimenten krijgt over zijn fysieke kracht. “Dat ik fysiek zo sterk ben, zit in de Ghanese genen. Ik ben wel veel in de sportschool, maar niet voor krachttraining, want dan word ik te breed en dat wil ik niet. Ik kom daar meer voor mijn explosiviteit en flexibiliteit, voor core-training en het onderhoud aan mijn hamstrings en knieën.”

Lees meer: Van Hanegem: ‘Die twee gaan ooit in Oranje spelen, De Ligt zal overvleugeld worden’

Brobbey heeft afgelopen zomer hard doorgetraind om zo fit mogelijk te beginnen aan het nieuwe seizoen. De spits kreeg veel kritiek dat hij geen negentig minuten kon spelen. "Ik kreeg vaak kramp. Maar ik denk juist dat dit het gevolg was van het feit dat ik steeds na een uur of 75 minuten naar de kant werd gehaald”, legt hij uit. “Je moet een paar keer een hele wedstrijd spelen om het uiteindelijk altijd negentig minuten vol te houden. Je moét in dat ritme komen. Maar het verhaal was altijd dat de trainers geen risico met me wilden nemen.”