Luuk de Jong wijst spits voor EK aan: ‘Topfit is hij de beste van Nederland’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
29 feb. 2024, 11:45
29 feb. 2024, 11:46
© IMAGO

Luuk de Jong bedankte een klein jaar geleden voor Oranje, maar zou in zijn huidige vorm niet misstaan in de selectie van bondscoach Ronald Koeman. De prestaties van de 33-jarige spits leverden hem de uitverkiezing tot Speler van de Maand bij Voetbal International en desgevraagd ging hij in een video-item van het weekblad in op de spitsenkwestie bij Oranje. De Jong is van mening dat Memphis Depay eerste spits moet worden op het EK, dat komende zomer plaatsvindt in Duitsland.

De teller van De Jong staat dit seizoen in totaal op 31 doelpunten, verdeeld over 36 wedstrijden. Daarnaast was de spits ook goed voor twaalf assists. Sinds de jaarwisseling kwam De Jong in tien duels al twaalf keer tot scoren. Hierdoor werd de schreeuw om de PSV-aanvoerder voor een plek in Oranje steeds groter. De Jong kwam in het verleden 39 interlands in actie, waarin hij 8 keer trefzeker was, en gaf onlangs wederom te kennen nog steeds achter zijn eerdere besluit te staan om zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands elftal.

Wie wordt de spits van Oranje op het EK?

Koeman kan De Jong niet meer oproepen, maar de ervaren aanvaller voorziet de bondscoach wel van advies voor de komende interlandperiode. Hierin staat Oranje op 22 maart tegenover Schotland en nemen ze het vier dagen later op tegen Duitsland. De Jong ziet het liefst voormalig teamgenoot Memphis in de spits bij het Nederlands elftal. “Voor mij is hij, als hij topfit is, altijd de beste spits van Nederland”, stelt de huidige topscorer van de Eredivisie.

“Maar je hebt ook andere spitsen die goed bezig zijn”, vervolgt De Jong zijn verhaal. “Brian Brobbey maakt een hele goede ontwikkeling door. Hij is ook een goede teamplayer en hij is heel sterk als aanspeelpunt waar je echt omheen kunt spelen, maar er zijn meerdere jonge opties die het goed doen. Joshua Zirkzee bijvoorbeeld, hij doet het heel goed in het buitenland. Ik ben ook benieuwd hoe ze het gaan doen.”

Lees ook: Koeman krijgt tip voor Oranje: ‘Als ik hem was, zou ik Cillessen op mijn lijstje zetten’

De Jong maakte ook in gesprek met VI nogmaals duidelijk niet beschikbaar te zijn voor Oranje en is tevreden met het besluit dat hij vorig jaar maakte. “Het heeft extreem goed uitgepakt voor mij. Ik kan extra rust pakken en ik heb twee jonge kinderen. Daar geniet ik enorm van”, aldus de spits, die terugkijkt op een prachtige tijd bij het Nederlands elftal. “Ik heb daar hele mooie jaren gehad, maar nu is het voor mij het moment om aan mezelf te denken.”