Mossou ziet ‘mindere variant van Griezmann’ niet uit Oranje verdwijnen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 15:03
23 jun. 2024, 10:30
Sjoerd Mossou, journalist van het Algemeen Dagblad
© IMAGO/Mee Met Oranje - Sjoerd Mossou, journalist van het Algemeen Dagblad

Sjoerd Mossou verwacht niet dat Memphis Depay na zijn teleurstellende optredens tegen Polen (1-2) en Frankrijk (0-0) moet vrezen voor zijn basisplaats bij het Nederlands elftal. De journalist van het Algemeen Dagblad is van mening dat de aanvaller veel te weinig brengt op het EK in Duitsland, maar een goed alternatief dient zich ook niet meteen aan. Volgens Mossou is ook Wout Weghorst niet een spits die Frankrijk ‘even oprolt’.

Bondscoach Ronald Koeman was vol vertrouwen dat Depay, ondanks een seizoen met veel blessureleed, het Nederlands elftal bij de hand zou nemen, maar daar kwam in de eerste EK-wedstrijden tegen Polen en Frankrijk weinig van terecht. Is Oranje niet beter af zonder Depay?, vroeg Etienne Verhoeff zich dan ook openlijk af in de AD Voetbalpodcast. “Hij heeft natuurlijk wel de kwaliteiten om ook tegenstanders in verwarring te brengen. Juist omdat hij zo beweeglijk is, veel in het middenveld komt en veel zwerft”, reageerde Mossou.

Artikel gaat verder onder video

Mossou ziet in Depay wat dat betreft ‘de mindere variant’ van Antoine Griezmann, die vrijdagavond in Leipzig daadwerkelijk overal op het veld te vinden was. “Memphis is een ander type natuurlijk, maar ook hij probeert steeds te lokken en te zorgen dat hij uit zijn positie komt om anderen de ruimte te geven om er overheen te gaan. Dat is voor Nederland niet onbelangrijk, alleen aan de bal en zeker op dit niveau is het gewoon veel te weinig”, is ook Mossou kritisch op de spits van Oranje.

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

Lees ook: Memphis Depay is na Nederland - Frankrijk opvallend mild over eigen prestatie

Lees ook: Memphis Depay vraagt journalisten in mixed zone om Oranjespeler 'te sparen'

Collega-journalist Maarten Wijffels was na het teleurstellende optreden van Depay benieuwd naar wat Koeman zal gaan doen met Wout Weghorst en gaf ook aan dat er een gerede kans bestaat dat de huidige pinchhitter zal gaan starten. Ook Mossou vraagt zich af of de matchwinner tegen Polen dan het alternatief is. “Daar kun je dan wel eerlijk over zijn. Ik snap de hype wel, maar dat is natuurlijk ook niet een spits waarvan je zegt: die gaat even die Fransen oprollen”, zo klinkt het.

Koeman zal dus blijven zoeken naar de ideale invulling van zijn voorhoede, al verwacht Mossou niet dat hij Depay uit zijn elftal gaat halen. Maar de aanvaller zal wel snel uit het bekende ander vaatje moeten gaan tappen. “Hij maakte heel veel ongelukkige keuzes. Het was aan de bal matig, maar het zat hem ook in keuzes. Net de verkeerde kant opdraaien, net in het middenveld komen terwijl je hem liever in de punt houdt. Op topniveau is dat bepalend, welke keuze maak je op welk moment?”

Moet Memphis Depay starten tegen Oostenrijk?

8.8%

13.9%

77.2%

1901 stemmen

Zodoende blijft na diens teleurstellende optredens tegen Polen en Frankrijk aan Depay kleven dat hij tijdens eindtoernooien niet thuis geeft in het Nederlands elftal. “Tegen de wat mindere landen is vaak genoeg gebleken dat Memphis een geweldige kracht kan zijn, zijn rendement is ook heel lang heel goed geweest. Maar op toernooien is het gewoon minder, daar moeten we eerlijk over zijn”, aldus Mossou.