Depay vraagt journalisten in mixed zone om Oranjespeler 'te sparen'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 10:51
23 jun. 2024, 10:31
Memphis Depay na afloop van de 0-0 tussen Nederland en Frankrijk
© IMAGO/NOS/Mee Met Oranje - Memphis Depay na afloop van de 0-0 tussen Nederland en Frankrijk

Memphis Depay heeft na afloop van de ontmoeting tussen Nederland en Frankrijk (0-0) op het EK in Duitsland een beroep gedaan op de aanwezige Nederlandse journalisten om niet al te kritisch te zijn op Xavi Simons. Volgens Mike Verweij is de aanvaller van mening dat de pers wel wat ‘liever’ mag zijn voor de aanvallende middenvelder, die zowel tegen Polen als Frankrijk geen potten kon breken en daarmee kritiek oogst.

“Wat wel een heel opmerkelijk moment was in de mixed zone: toen kwam Memphis en die deed eigenlijk een beroep op de Nederlandse journalisten om Xavi een beetje te sparen”, zo vertelt Verweij in de podcast Kick-off Oranje van De Telegraaf. “Een jongen van 21, als altijd alles negatief is dan is dat heel lastig.”

Artikel gaat verder onder video

“Dat kon Depay uit eigen ervaring ook vertellen, dus hij zei: ‘Wees wat liever voor Xavi’.” Verweij weet ook wel dat het niet zo werkt in de journalistiek. “Xavi moet gewoon laten zien dat hij ook in het Nederlands elftal net zo goed kan voetballen als bij RB Leipzig. Ik weet dat het niet een-op-een over te nemen is van je club en dat er bij het Nederlands elftal misschien wel wat meer wordt gevraagd, maar als hij gewoon goed gaat voetballen, dan komen de positieve kritieken vanzelf”, benadrukte de verslaggever.

Johan Derksen vindt Simons in ieder geval totaal geen indruk maken bij het Nederlands elftal. Hij adviseert bondscoach Ronald Koeman dan ook om de buitenspeler niet langer een basisplaats te geven. "Die trekt een gezicht.... Alsof Rusland buiten het stadion al staat opgesteld", zei Derksen vrijdagavond bij Vandaag Inside Oranje op cynische toon. "Ik vind dat er geen enkele aanleiding was om hem op te stellen hoor. Hij heeft in twee wedstrijden geen knikker geraakt.”

Artikel gaat verder onder video

Moet Xavi Simons starten tegen Oostenrijk?

26.8%

73.2%

183 stemmen

Wilfred Genee vroeg of Derksen Joey Veerman, die na zijn basisplaats tegen Polen dit keer genoegen moest nemen met een invalbeurt in de slotfase, wel had opgesteld op het middenveld van Oranje. “Nou, misschien een ander. Dan ga je even kijken. Maar Simons kun je vergeten.” Rafael van der Vaart hoopte dat Simons tegen Frankrijk zijn belofte zou gaan inlossen, maar het kwam er ook in ‘zijn’ Leipzig niet uit. “Je ziet: hij is niet op zijn plek bij het Nederlands elftal”, aldus Van der Vaart bij de NOS.

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

Artikel gaat verder onder video

"Hij voelt zich niet vrij...", oordeelde Van der Vaart. "Hij neemt ook foute beslissingen in zijn passing. Je ziet ook in de counter: normaal is hij heel sterk aan de bal, ook al is hij klein, en dan draait hij weg, maar hier verloor hij twee, drie keer simpel de bal. Het kan allemaal een beetje beter."

Lees ook: Depay is na Nederland - Frankrijk opvallend mild over eigen prestatie

Simons wilde zelf niet al te veel zeggen over zijn eigen prestatie. "Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Een rapportcijfer? Dat laat ik aan jullie. Jullie mogen me beoordelen", gaf de ex-speler van PSV aan. "Voor mij is het belangrijkst nu de wedstrijd tegen Oostenrijk. We kunnen praten over de wedstrijd tegen Frankrijk, natuurlijk gaan we dat doen, maar nu geldt maar één ding: winnen tegen Oostenrijk."