Koeman lijkt kritisch Nederland dinsdag plezier te gaan doen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 12:08
23 jun. 2024, 10:30
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman kiest er dinsdag tegen Oostenrijk mogelijk voor om Memphis Depay op de bank te zetten, zo schrijft Maarten Wijffels. Volgen de journalist annex analist van het Algemeen Dagblad is er ‘een gerede kans’ dat Wout Weghorst in de derde groepswedstrijd op het EK in Duitsland aan het startsignaal verschijnt. Dat heeft niet zozeer te maken met het tegenvallende spel van Depay, maar meer met zijn blessureverleden.

Wijffels bestempelt de avond van Depay in de wedstrijd tegen Frankrijk (0-0) als ‘onhandig’ en ‘ongelukkig’. “Te vaak niet in verbinding met individuele teamgenoten en het totale team. Eigenlijk was het gewoon zwaar onvoldoende voor iemand die de kapstok moet zijn om het aanvalsspel aan op te hangen, maar dat niet is”, benadrukt de journalist, die erop wijst dat de aanvaller de laatste jaren niet aan de verwachtingen van voetbalminnend Nederland voldoet.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

Lees ook: Memphis Depay is na Nederland - Frankrijk opvallend mild over eigen prestatie

Lees ook: Memphis Depay vraagt journalisten in mixed zone om Oranjespeler 'te sparen'

Volgens Wijffels was Depay ook tijdens EURO 2020 - wegens corona gespeeld in 2021 - en het WK van 2022 in Qatar niet de aanvalsleider die hij had moeten zijn. “Het is zowel jammer als zorgelijk voor een ploeg die als ambitie heeft om in Duitsland verder te reiken dan twee jaar terug in Qatar. Louis van Gaal kreeg destijds bakken met kritiek voor het zuinige spel en het gebrek aan aanvallende sprankeling. Het was dat Gakpo bij zijn eerste eindtoernooi in elke poulewedstrijd een doelpunt maakte - en doorbrak op het internationale podium - anders was het voorin helemáál vlakjes geweest”, stelt de journalist.

Koeman toonde zich na het WK in Qatar opvallend kritisch over het optreden van Oranje in balbezit, maar volgens Wijffels maakt de huidige bondscoach van het Nederlands elftal ook weer een ploeg ‘die in de eerste plaats lastig te kloppen is’. “Alleen: om écht ver te komen is ook extra klasse en onvoorspelbaarheid voorin nodig”, stelt Wijffels, die echter ook ziet dat de opties voor Koeman in de huidige EK-selectie beperkt zijn. “Steven Bergwijn was ten tijde van de finaleronde van de Nations League in 2019 al international. Maar in de jaren daarna is het hem noch Malen gelukt onbetwist basisspeler te worden. Van Gaal liet Donyell Malen zelfs thuis voor het WK, wat veel zei.”

Artikel gaat verder onder video

Brian Brobbey worstelde in de eerste week van het EK met zijn fitheid en Xavi Simons kon tegen de Fransen opnieuw niet zijn klasse tonen. “Verder is er misschien Joshua Zirkzee, de spits die langs een geitenpaadje nog op dit EK is beland. Benieuwd wat Koeman komende dinsdag om te beginnen doet met Weghorst.” Weghorst kreeg vóór het toernooi te horen dat hij genoegen moest nemen met een rol op het tweede plan. “Maar voor Depay in zijn huidige doen heeft geen tegenstanders angst. Daarbij wordt het voor hem de derde wedstrijd in negen dagen en zijn vijfde sinds 6 juni tegen Canada. Geen abc-tje voor iemand met zijn blessure-achtergrond.”