FIFA maakt positie Nederland én grootste stijger bekend

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 feb. 2024, 16:53
15 feb. 2024, 22:41
© IMAGO

Het Nederlands elftal staat zesde op de FIFA-ranglijst, zo heeft de wereldvoetbalbond donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste lijst van de FIFA in 2024. De top van de nieuwste ranglijst is onveranderd ten opzichte van de vorige versie. Na Argentinië volgt Frankrijk op de tweede plaats, terwijl Engeland plek drie bezet. België, Brazilië, Nederland, Portugal, Spanje, Italië en Kroatië completeren de top tien.

De zesde plek is voor het Nederlands elftal de beste klassering sinds december 2022. Toen steeg Oranje door het bereiken van de kwartfinales op het WK van de achtste naar de zesde plek. Nederland werkte in november tegen Ierland (1-0) en Gibraltar (0-6) zijn laatste interlands af en komt eind maart weer in actie. Dan staan de vriendschappelijke interlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart) op het programma.

De positie van Nederland op de FIFA-ranglijst

Ook maakte de FIFA de grootste klimmers op de ranglijst bekend. Liefst zes landen uit Afrika en Azië zijn tien plaatsen of meer gestegen. Ivoorkust won de Afrika Cup en staat nu op plek 39, liefst 10 plaatsen hoger. Verliezend finalist Nigeria is 14 plaatsen hoger te vinden, op stek 28. De winnaar van de Azië Cup maakt eveneens een flinke sprong. Qatar gaat van plek 58 naar 37. Verliezend finalist Jordanië staat nu 70e, 17 plekken hoger.

De grootste stijger is echter Angola, dat in de kwartfinales van de Afrika Cup sneuvelde. Het land staat nu liefst 24 plekken hoger, op positie 93. Ook Thailand, nu nummer 101 na een kwartfinaleplaats op de Azië Cup, kende met 12 plekken een leuke stijging.

De volledige ranglijst van de FIFA kun je hier vinden.

Lees meer over:

Nederland EK 2024