Oranje ontloopt Spanje maar ontkomt niet aan Engeland of ander land

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 jun. 2024, 22:58
26 jun. 2024, 11:47
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Nederland treft in de achtste finales van het EK in Duitsland een loodzware opponent. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman verloor dinsdagavond met 2-3 van Oostenrijk en eindigde zodoende op derde plaats in Groep D, achter groepswinnaar Oostenrijk en Frankrijk. Dat betekent dat Oranje in de volgende ronde op een groepswinnaar stuit.

Nederland kan zich als nummer drie opmaken voor een ontmoeting met Engeland (dat Groep C won) of de winnaar van Groep E. Het is nog onduidelijk wie Koeman als volgende tegenstander kan verwachten. De ontmoeting staat in ieder geval voor zondag 30 juni 18.00 uur in Gelsenkirchen of dinsdag 2 juli 18.00 uur in München gepland.

Artikel gaat verder onder video

De mogelijke tegenstanders van Oranje in achtste finales van EK

Spanje liet in Groep B geen steek vallen tegen Kroatië (3-0), Italië (1-0) en Albanië (0-1) en was in theorie als groepswinnaar ook een potentiële tegenstander van Nederland. Groepsgenoot Kroatië maakt echter na dinsdagavond geen kans meer om zich als een van de beste nummers drie te plaatsen voor de knock-outfase.

In Groep C viel in de derde groepsduels namelijk niet één doelpunt: Denemarken - Servië 0-0 en Engeland - Slovenië 0-0. Dat betekent dat Engeland als groepswinnaar eindigt en mogelijk tegen Nederland speelt. Denemarken eindigde als tweede ondanks dat nagenoeg alles gelijk stond met Slovenië, maar uiteindelijk gaf de EK-kwalificatie de doorslag.

Lees ook: Oranjespeler reageert woedend na wissel Veerman: 'Hij was echt boos'

Lees ook: BBC komt met pijnlijke conclusie na Nederland - Oostenrijk

Omdat Slovenië in groep C met 0-0 gelijkspeelde tegen Engeland was de uitschakeling van de Kroaten een feit. Dat betekent dat Nederland als nummer drie in het speelschema alleen nog Engeland, de winnaar van Groep C, of de winnaar van Groep E kan treffen. In Groep E kan het nog alle kanten op. België, Oekraïne, Slowakije en Roemenië hebben allemaal drie punten aan de eerste twee groepsduels overgehouden. Woensdagavond staan de duels Slowakije - Roemenië en Oekraïne - België gepland.

Als Nederland als tweede was geëindigd in de groep, dan had het op de nummer twee van Groep E gestuit. Een eerste plaats zou goed zijn geweest voor een confrontatie met de nummer twee van Groep F: Turkije, Tsjechië en Georgië.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje