Oranje moet vrezen voor poule des doods op EK: vanavond cruciale ontknoping

Jeen Grievink Jeen Grievink
21 nov. 2023, 17:04
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Het Nederlands elftal zal vanavond met bovengemiddelde interesse de ontwikkelingen in Groep D volgen met het oog op het EK. Als Kroatië vanavond een ticket voor het toernooi veiligstelt, is de kans groot dat ze Italië voor de potindeling in pot 4 duwen. En dat kan vervelende gevolgen hebben voor het Nederlands elftal.

Het Nederlands elftal is al zeker van plaatsing voor het EK, dat volgend jaar plaatsvindt in Duitsland. Oranje won afgelopen zaterdag - door een doelpunt van Wout Weghorst - met 1-0 van Ierland en daarom doet de uitslag er vanavond, in de wedstrijd tegen Gibraltar, niet meer toe. Toch wordt het een spannende avond voor Oranje. Hoewel de mannen van bondscoach Ronald Koeman zelf vrijuit hun wedstrijd tegen Gibraltar af kunnen werken, zullen ze toch met enige spanning op het veld staan. De ontwikkelingen in Groep D kunnen namelijk nadelig uitpakken voor Nederland. Hoe dat precies zit, leggen we je uit in dit artikel.

Kroatië kan roet in eten Oranje gooien

Kroatië staat momenteel in Groep D op de tweede plaats, achter Turkije. De Turken zijn al zeker van plaatsing voor het EK, maar dat geldt nog niet voor Kroatië. Zij strijden met Wales om het laatst beschikbare ticket. Kroatië heeft een voordeel van 2 punten en speelt vanavond - eveneens om 20:45 uur - haar laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Armenië, de nummer vier uit de groep. Wales ontvangt op haar beurt het al geplaatste Turkije. De uitslagen in deze twee wedstrijden zijn belangrijk voor Oranje, omdat bij plaatsing van Kroatië de zogenoemde poule des doods een stuk dichterbij komt.

Poule des doods op komst voor Nederlands elftal

Als Kroatië wint of gelijkspeelt, dan plaatst het zich niet alleen voor het EK, maar klimt het ook in de potindeling over Italië heen, waardoor de Italianen in Pot 4 terecht zullen komen. En dat zou een domper voor Oranje betekenen. Nederland zit namelijk in Pot 3 en dat betekent dat een loodzware groepsfase op het EK niet uitgesloten is. De mannen van Koeman kunnen met een beetje pech maar zo gekoppeld worden aan bijvoorbeeld Engeland, Denemarken én Italië.

Een ander soort poule des doods is ook goed mogelijk voor Oranje. Ze worden immers gekoppeld aan tegenstanders uit Pot 1, Pot 2 en Pot 4. Een groep met Duitsland, Turkije en Italië is bijvoorbeeld ook goed mogelijk. Of wat te denken van een poule met Spanje, Oostenrijk en Italië.

Gaat Italië naar Pot 4 bij de EK-loting?

Wat moet er gebeuren wil Italië in Pot 4 terechtkomen? Als Kroatië vanavond wint, gaat die Azzurri sowieso richting Pot 4. Datzelfde geldt als Kroatië gelijkspeelt. Als Kroatië verliest en Wals wint, dan blijft Italië in Pot 3. Datzelfde gebeurt ook als Kroatië verliest, maar Wales niet wint.