Oranje op rapport: drie onvoldoendes na eliminatie door Engeland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jul. 2024, 09:29
12 jul. 2024, 10:09
De opstelling van Nederland tegen Engeland op het EK
© IMAGO - De opstelling van Nederland tegen Engeland op het EK

Het Nederlands elftal strandde woensdagavond in de halve finales van het EK in Duitsland. De in de extra tijd opgelopen 1-2 nederlaag tegen Engeland doet pijn in voetbalminnend Nederland, waar men zoals altijd kritisch is op het functioneren van de spelers van Ronald Koeman. Over het algemeen is de tendens dat de aanval van Oranje tegen de Engelsen de zwakste linie was in het Signal Iduna Park.

Mikos Gouka zag vier spelers prima spelen, maar deelde ook drie onvoldoendes uit. Nathan Aké, Tijjani Reijnders, Jerdy Schouten en Xavi Simons krijgen een 7 van de journalist van het Algemeen Dagblad en dat waren ook meteen de hoogste beoordelingen. “Aké liet maar weer eens zien dat minder snel zijn dan de aanvaller geen probleem hoeft te zijn”, stelt Gouka. “De Nederlander speelde goed tegen Bukayo Saka en was prima in balbezit. Aké speelt bij het beste clubteam van de wereld of in elk geval van Engeland maar lijkt nog altijd een beetje onderschat te worden. De verdediger is belangrijk in de opbouw en moest dit EK aanvallend gezien vaak met de rem erop spelen.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van Dijk loopt bijna weg na gevoelige vraag: 'Wil je me in de problemen brengen?'

Schouten krijgt eveneens complimenten. “Wat een rust, ook in de topduels. Voor de PSV’er was het EK de bevestiging dat hij op topniveau mee kan. Ook tegen Real Madrid-sterpeler Jude Bellingham liet hij koelbloedig zien wat hij kan in balbezit. Zijn optredens smaken naar meer.” En over Reijnders: “Wat een longen heeft Reijnders. De diepgang en ook defensief, altijd is hij attent. Kon eenmaal na rust door denderen op links, maar de voorzet kwam niet aan. Reijnders had steevast de meest gelopen meters van Oranje.”

Lees ook: Van Dijk onthult opvallende actie na Nederland - Engeland: ‘Dat zegt alles’

Lees ook: Koeman laat zich gaan na Nederland - Engeland: 'Voetbal gaat hieraan kapot'

Gouka deelt de complete aanval - Cody Gakpo, Memphis Depay en Donyell Malen - een 5 uit. “In de wedstrijd waarin hij ongetwijfeld de criticasters de mond had willen snoeren, greep Depay al vroeg naar de hamstrings. Zijn halve finale zat er al heel snel op. Zijn beste actie: de bal op Donyell Malen bij een snelle uitbraak van Oranje. Maar ook een mislukt hakballetje, een te makkelijk verloren bal aan de zijlijn. Het is simpelweg niet het EK in Duitsland van de topscorer van de Nederlandse selectie geworden.”

De cijfers van Voetbal International zijn aan de magere kant: het regent vijven en zessen. Het weekblad zag alleen Simons (6) en Schouten (7) erbovenuit steken. Website Voetbalzone deelde alleen maar voldoendes uit, op een speler na: Malen krijgt een 5. Stefan de Vrij werd het best beoordeeld met een 8 en ook Virgil van Dijk, Aké, Schouten, Simons en Gakpo kregen met een 7 een ruime voldoende.