Oranjespeler hevig ter discussie: ‘Waar is hij in godsnaam mee bezig?’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
04 jul. 2024, 08:21
04 jul. 2024, 08:22
Het Nederlands elftal viert de 0-3 zege op Roemenië
© IMAGO/Mee Met Oranje - Het Nederlands elftal viert de 0-3 zege op Roemenië

Memphis Depay blijft ook na het succes van het Nederlands elftal in de achtste finales van het EK in Duitsland onderwerp van discussie. De aanvaller was een lichte dissonant in de 0-3 zege van Oranje op Roemenië, nadat hij in de groepsfase voetbalminnend Nederland ook al niet resoluut kon overtuigen. Toch ziet bondscoach Ronald Koeman geen reden om Depay niet op te stellen of op een andere positie binnen het elftal te zetten. Het zorgde woensdagavond voor de nodige discussies in de televisieprogramma’s.

Imke Courtois vindt het moeilijk om te zeggen of Koeman er goed aan doet om Depay uit het elftal te halen. “Op een bepaalde manier wel”, reageerde de Belgische analist bij NOS Studio Fußball op de vraag of ze Depay vooralsnog vindt tegenvallen op het EK. “Ik volg de discussie wel, maar ergens snap ik wel dat Koeman hem opstelt. Het is een beetje zijn ride-or-die, zoals ze zeggen. Hij heeft hem, toen hij trainer bij Barcelona was, ook opgehaald bij Olympique Lyon. Ik vind het ook een beetje jullie DNA.”

Artikel gaat verder onder video

Memphis Depay ook na Roemenië - Nederland ter discussie

“Misschien heb ik het bij het verkeerde eind, maar als ik naar de Eredivisie kijk, dan zie ik heel veel combinatievoetbal. Om dan een typische targetman vanaf het begin te laten spelen…” In Nederland wordt de roep om Wout Weghorst, Joshua Zirkzee of Brian Brobbey in de punt van de aanval steeds luider, maar Courtois ziet het niet snel gebeuren dat Koeman voor een ander kiest. “Als er een goal moet vallen of er moet iets veranderen, dan gaat Koeman pas naar zijn Plan B. Mijn mening is dat zijn efficiëntie onvoldoende is om hem te laten starten. Zijn passing is ook gewoon slordig en zelfs nonchalant met momenten. Het is echter een moeilijke discussie om hem nu uit de ploeg te halen… Ik weet het niet.”

Lees ook: Van Hanegem zet vraagtekens: 'Hij doet rare dingen bij Oranje'

Ook bij EK-praat op ESPN ging het over de rol van Depay binnen Oranje. Oud-voetballer Anco Jansen ergerde zich tijdens de achtste finales mateloos aan de aanvaller. “Ik vind dat hij na vier wedstrijden op het EK gewoon te weinig heeft toegevoegd aan het elftal. Ik snap dat je met een hiërarchie in het elftal zit en hij is gewoon een leider in het elftal. Zo profileert hij zich en dat merk je ook aan alles. Dan is het als bondscoach ook heel moeilijk om daar wijzigingen in aan te brengen. Je hebt ook nog eens met 0-3 gewonnen.”

Lees ook: Reserve maakt indruk bij Oranje: 'Mooiste goals kwamen van zijn voet'

“Als ik puur kijk naar wat hij brengt, dan vind ik dat veel te weinig. Gewoon echt veel te weinig.” Jansen vraagt zich vooral af wat de andere spelers van Oranje aan Depay hebben. “Ik heb tegen Roemenië een aantal voorbeelden gezien dat hij als aanspeelpunt kan dienen, maar dan verliest hij duels en is hij slordig in aannames. Er was een lange bal waarbij Denzel Dumfries onderweg was. Dan denk ik: Met zijn lichaam, als je alleen al je lichaam zet en je laat die bal in je vallen, dan kan je die bal zo op Dumfries neerleggen en dan wordt het een honderd procent kans. Maar het is uiteindelijk allemaal slap.”

Moet Oranje met Memphis Depay als nummer 10 gaan spelen?

31.9%

6.9%

5.2%

55.9%

1296 stemmen

Jansen heeft zich daarnaast geërgerd aan de corners van Depay. “Zijn standaardsituaties zijn allemaal matig. Dan probeert hij een corner in een keer op goal te schieten. Dan denk ik: je speelt al drie wedstrijden slecht, waar ben je in godsnaam mee bezig? Ik vind gewoon dat hij te weinig presteert. We hebben goede spelers op de bank zitten.” Jansen zou Joshua Zirkzee in de spits zetten. De aanvaller van Bologna werd als laatste aan de selectie toegevoegd en kwam nog niet binnen de lijnen. “Ik vind hem echt een hele bijzondere speler. Ik heb hem heel veel gezien bij Bologna. Hij verdient wel een kans, maar ik begrijp ook wel dat dat niet gaat gebeuren”, verwacht de oud-voetballer.

Lees ook: Memphis Depay legt zijn bizarre hoekschop tegen Roemenië uit

Artikel gaat verder onder video

Bram van Polen oppert een andere rol voor Depay. Zo ziet de recent gestopte verdediger de aanvaller wel spelen als rechter tien en dan hangend op rechts. “We hebben het tegen Roemenië op een andere manier ingevuld en dat loopt hartstikke goed, dus daar zou ik niet aan beginnen”, repliceerde Jansen, die ook nog andere opties ziet. “Brobbey zou ook een prima optie zijn en daarnaast heb je Weghorst die het geweldig doet.”

Lees meer over:

Oranje Memphis Depay