Van Hanegem zet vraagtekens: 'Hij doet rare dingen bij Oranje'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 jul. 2024, 15:12
03 jul. 2024, 15:53
Nederland - Roemenië, Willem van Hanegem, Memphis Depay, Oranje, Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Willem van Hanegem zag Memphis Depay vreemde dingen doen bij Oranje

Willem van Hanegem vond het spel van Memphis Depay tegen Roemenië tegenvallen. Nederland won weliswaar in de achtste finale van het EK in Duitsland met 0-3, maar de oud-international zag Depay vreemde dingen doen.

Van Hanegem was enthousiast toen hij Depay in De Kuip zag spelen in de oefeninterlands tegen Canada en IJsland (beide 4-0 winst). Tijdens het EK vallen de prestaties van de aanvaller volgens de voormalig Oranje-international echter flink tegen. "Ik vraag me af hoe Depay zich dan manifesteert daar in Wolfsburg. Ook tegen Roemenië zag ik hem weer té vaak vreemde dingen doen. En ook nog even een corner er proberen direct in te schieten", vertelt de voormalig international in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Memphis Depay krijgt kritiek na EK-duel met Roemenië

Bondscoach Ronald Koeman zei eerder dat hij de beste versie van Depay nodig heeft om ver te komen tijdens EK. Van Hanegem: “Dan moet het dus echt veel beter zaterdag tegen de Turken. Nee, dat hoeft helemaal niet de hoofdrol te zijn. Waarom? Dat denkt iedereen maar. Hij moet gewoon die verdedigers fanatieker afjagen, ballen vasthouden en Oranje een aanspeelpunt geven in de voorhoede”, vindt de columnist.

Lees ook: UEFA start onderzoek naar Demiral: schorsing tegen Oranje dreigt

Van Hanegem zag Cody Gakpo wél de hoofdrol pakken. De aanvaller is volgens de columnist ‘echt in topvorm’. Al zou Gakpo nóg veel meer in stelling moet worden gebracht, zo vindt hij. “Zeker tegen de Roemenen lagen die mogelijkheden er voortdurend. Dat was vreemd, want ze gaven Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders alle ruimte om het spel te verdelen.” Koeman noemde Xavi Simons na afloop als uitblinker, maar daar had Van Hanegem minder van genoten. “Simons speelde zeker niet onaardig, maar ik denk niet dat de mensen dinsdagavond de televisie na afloop hebben uitgezet met het idee dat ze een geweldenaar aan het werk hebben gezien.”

Lees ook: Bart Vriends spot cruciaal 'wapen' bij Oranje: ‘Weinig spelers zijn zó goed daarin’

Door een doelpunt van Gakpo kwam Oranje na twintig minuten op voorsprong tegen Roemenië en lang lukte het Nederland niet om de zege veilig te stellen. Toch is Van Hanegem positief. "Oranje herstelde zich na de wanvertoning tegen Oostenrijk. Dat we de Roemenen in de achtste finale troffen, was een groot voordeel. Ze lieten hun aanvaller helemaal mee terugverdedigen tegen Denzel Dumfries. Steven Bergwijn speelde slim aan de binnenkant en ook dat leverde problemen op", aldus de voormalig international.

"Stefan de Vrij werd helemaal niet aangepakt als wij de bal hadden", vervolgt Van Hanegem. "En ook Simons kon steeds vrijkomen aan de linkerkant schuin achter Gakpo. Eigenlijk stond iedereen vrij. Die Roemenen deden zo'n beetje alles om het ons naar de zin te maken. Dat zal Turkije vast ook hebben gezien met hun Italiaanse bondscoach Montella. Die gaat het anders aanpakken."

Gaat Nederland de halve finale van het EK bereiken?

76.6%

23.4%

1813 stemmen