Peter Bosz wil bondscoach van Oranje worden

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jan. 2024, 09:33
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Peter Bosz sluit niet uit dat hij ooit bondscoach van het Nederlands elftal wil worden. De oefenmeester denkt erover na om na zijn periode bij PSV afscheid te nemen van het betaald voetbal. Bosz, zestig jaar, wil alleen een uitzondering maken voor het Nederlands elftal. De oefenmeester heeft nog een contract met PSV tot de zomer van 2026. Dat is ook de contractduur waar Ronald Koeman bij de KNVB over beschikt. Veel sociale media-gebruikers zien het dan ook als een simpele optelsom.

"Ik denk dat ik na PSV stop, dan is het mooi geweest", vertelt Bosz tegen PSV TV. "Dan ga ik naar palmbomen liggen kijken en wil ik genieten. Ik geniet nu ook wel, maar je bent altijd onderweg. Ik werk al 45 jaar in de voetballerij en heb niet zoiets van: ik moet nog naar de Premier League." Zijn trainersloopbaan begon bij AGOVV, waarna hij onder meer coach van De Graafschap, Ajax en Borussia Dortmund was.

Lees ook: ‘Ongewoon en bijna vreemd’ uitshirt van Oranje op EK lekt uit

Bosz, die met PSV zonder puntenverlies aan kop gaat in de Eredivisie, zou een eventueel afscheid wel uitstellen voor één uitzondering. "Alleen als het Nederlands elftal nog een keer komt…", mijmert hij. "Ja, dat lijkt me geweldig. Maar dat moet dan wel net passen. Je moet geen club hebben."

Het Nederlands elftal staat in principe tot en met het WK van 2026, dat wordt gehouden in Mexico, Canada en de Verenigde Staten, onder leiding van Koeman. Oranje plaatste zich onder zijn hoede voor het EK van komende zomer in Duitsland en in principe continueert de samenwerking ook na het toernooi, tenzij de resultaten bijster tegenvallen. Na het WK van 2026 heeft de KNVB alle vrijheid om eventueel voor een andere bondscoach te kiezen en zou Bosz wellicht een optie kunnen zijn.