Van der Vaart wil opvallende naam in Oranje: ‘De beste om naast De Jong te zetten’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
27 feb. 2024, 13:40
27 feb. 2024, 14:48
© IMAGO

Als het aan Rafael van der Vaart ligt, dan zit Jordy Clasie zo snel mogelijk weer in de selectie van het Nederlands elftal. De 32-jarige verdedigende middenvelder behoort dit seizoen tot een van de uitblinkers bij AZ en was afgelopen weekend tegen Ajax (2-0 winst) ook een van de besten op het veld. Hoewel Clasie onlangs bedankte voor Oranje, denkt Van der Vaart dat de sterkhouder van AZ ‘gewoon’ beschikbaar is voor het EK in Duitsland.

Clasie kon na zijn optreden met AZ tegen Ajax rekenen op complimenten zondagavond aan tafel bij Studio Voetbal op de NOS. “Clasie was de Napoleon van AZ, in de agressiviteit en het laten zien wat je van plan bent. Hij had zoveel onderscheppingen en in het positiespel komt hij sowieso bijna niet in de problemen”, stak Pierre van Hooijdonk de loftrompet. Van der Vaart wil Clasie met Oranje op het EK zien. “Hij is de beste voor naast Frenkie de Jong”, aldus de oud-international.

Terugkeer in Oranje lonkt voor Jordy Clasie

In september 2012 speelde Clasie zijn eerste twee interlands voor Oranje onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal. Nederland won tegen Turkije en Hongarije met respectievelijk 2-0 en 1-4. Uiteindelijk behoorde de controleur als speler van Feyenoord ook tot selectie die afreisde naar Brazilië voor het WK 2014 en hier kwam hij in de halve finale tegen Argentinië (0-0 verlies na strafschoppen) als de troostfinale tegen Brazilië (0-3 winst) in actie.

Uiteindelijk speelde Clasie ‘slechts’ zeventien interlands voor Nederland, waarin hij niet tot scoren kwam. In maart 2022 zat hij nog bij de selectie voor de oefeninterlands, maar kwam hij niet in actie en zodoende dateert zijn laatste interland van september 2016. In november 2023 vertelde Clasie dat hij in een gesprek met Koeman had aangegeven dat hij niet meer beschikbaar is voor het Nederlands elftal. “Ik heb voor mezelf gekozen en voel dat mijn lichaam deze periodes nodig heeft om tot rust te komen”, legde hij uit. “Ik ben daar open en eerlijk tegenover hem (Koeman, red.) geweest en hij respecteerde dat.”

Lees ook: Sneijder onhult: ‘Ik zou altijd met hém starten in Oranje’

Van der Vaart denkt niet dat dit besluit definitief is en acht de kans groot dat Clasie nog mee wil naar het EK met het Nederlands elftal. “Honderd procent is hij beschikbaar voor Oranje”, aldus de oud-speler van onder meer Ajax en Real Madrid. “Hij kan het ook allebei: de bal afpakken en ook nog eens de bal spelen. Met hem, Frenkie en Tijjani Reijnders heb je een fantastisch middenveld. Bij Joey Veerman is het Frenkie óf Veerman vind ik.”