Sneijder onhult: ‘Ik zou altijd met hém starten in Oranje’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 feb. 2024, 23:01
21 feb. 2024, 23:01
© IMAGO

Brian Brobbey moet de eerste spits van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland zijn. Wesley Sneijder zou altijd met de aanvaller van Ajax starten en al helemaal nu hij in vorm is. De recordinternational van Oranje ziet momenteel echter veel aanvallers in vorm verkeren en dus zal bondscoach Ronald Koeman enkele lastige knopen moeten doorhakken.

“Ze gaan een beetje opstaan in de eindfase vóór het EK, hè? Onze spitsen”, vertelde Sneijder woensdagavond bij RTL7, vooral verwijzend naar Donyell Malen. De aanvaller van Borussia Dortmund was dinsdagavond trefzeker in het Champions League-duel met PSV (1-1). “Kijkend naar waar we straks misschien wel zullen eindigen qua opstelling, zal het neigen naar een 5-3-2-systeem, wat in mijn optiek ook heel aanvallend kan zijn. Dan heb je ‘hogere’ zijkanten, waardoor je soms met vier man voorop komt, mocht je met twee spitsen spelen.”

Hoort Brian Brobbey in de basis van Oranje thuis?

“Ik zou altijd met Brobbey starten, dat zou mijn vaste spits zijn. Hij steekt nu in fantastische vorm. Het is ook lekker voor een speler om om Brobbey heen te bewegen”, stelt Sneijder. “Hij houdt alles vast: er komt geen verdediger aan de bal.” Sneijder ziet dat ‘er zich langzaam een aantal namen aandringen’ voor de positie naast Brobbey. “Memphis Depay is er daar één van, mocht hij fit zijn.”

Lees ook: Toornstra openbaart pijnlijke opmerking Van Gaal na Oranje-debuut

“Dan heb je ook Malen, Cody Gakpo en Joshua Zirkzee nog. Zirkzee is bij Bologna echt fantastisch bezig. Dat zijn dan weer té veel namen voor één positie, dus we hebben een probleem”, benadrukte Sneijder. Koeman was overigens niet bij het duel tussen PSV en Dortmund bezig. De bondscoach zag dinsdag alleen Mark Flekken in actie bij Manchester City - Brentford (Nathan Aké bleef op de bank, red.) en gaf een dag later acte de presence bij Liverpool - Luton Town, waar Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch en Gakpo speeltijd kregen.