Van der Vaart zou Oranje op drie plekken wijzigen tegen Roemenië

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 jun. 2024, 10:15
28 jun. 2024, 14:24
De opstelling van Oranje volgens Rafael van der Vaart
© NOS/Mee Met Oranje - De opstelling van Oranje volgens Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart zou het Nederlands elftal op drie plekken wijzigen voor de achtste finale tegen Roemenië dinsdagavond. De voormalig international zou Joey Veerman vervangen door Xavi Simons, Stefan de Vrij moet plaatsmaken voor Matthijs de Ligt en wat de analist betreft krijgt Denzel Dumfries de voorkeur boven Lutsharel Geertruida.

Voor het EK-duel met Oostenrijk (2-3 verlies) wijzigde bondscoach Ronald Koeman zijn elftal op drie plekken vergeleken met de wedstrijd tegen Frankrijk (0-0). Dumfries, die niet honderd procent fit was, werd vervangen door Lutsharel Geertruida en Donyell Malen kreeg de voorkeur boven Jeremie Frimpong. Veerman zat tegen de Fransen op de bank, maar stond tegen Oostenrijk weer in de basis ten koste van Simons. Niet alle keuzes pakten even goed uit en Veerman werd zelfs na een halfuur gewisseld. Volgens Van der Vaart moet Koeman tegen de Roemenen daarom enkele wijzigingen doorvoeren.

Artikel gaat verder onder video

Speelt Joey Veerman de achtste finale met Oranje tegen Roemenië?

“De Ligt en De Vrij: dat hangt erom. Ik zou dan toch voor De Ligt kiezen, omdat ik hem wat explosiever vind. Hij heeft meer pit in zijn spel. Of De Ligt ook beter is in de coaching? Nee, want De Vrij vond ik in de wedstrijden hiervoor ook gewoon prima en hij heeft ook wel een goed inzicht. Ik heb alleen wat meer kerels nodig die ook een beetje een moordenaar kunnen zijn”, aldus de 109-voudig international bij NOS Studio Fußball.

Lees ook: Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

Op de 10-positie kiest Van der Vaart voor Simons, waardoor Tijjani Reijnders een meer verdedigende rol krijgt. Hij wordt daarbij geflankeerd door Jerdy Schouten, want voor Veerman is na zijn matige wedstrijd tegen Oostenrijk geen plek meer. “Tegen Oostenrijk viel Simons in en dacht ik voor het eerst: ja, nu is hij een beetje zichzelf. Hij was nog niet top, maar wel goed. Malen vond ik ook heel gevaarlijk. Dat eigen doelpunt was een beetje ongelukkig, natuurlijk. Memphis Depay heeft ook weer gescoord, dus ik zou hem daar ook lekker laten staan. Dumfries staat er bij mij ook in. Je moet hem altijd opstellen.”

De opstelling van Oranje volgens Rafael van der Vaart
© NOS - De opstelling van Oranje volgens Rafael van der Vaart