Koeman bevestigt dat Wijnaldum met Oranje meegaat naar EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 mei 2024, 09:48
21 mei 2024, 10:03
© IMAGO

Georginio Wijnaldum is zeker van een plekje in de EK-selectie van het Nederlands elftal. Ronald Koeman bevestigde maandagavond bij Veronica Offside dat hij de middenvelder van Al-Ettifaq meeneemt naar Duitsland. Volgens de bondscoach heeft de 91-voudig international zich de afgelopen periode voldoende bewezen.

Volgens Wim Kieft, die ook aan de talkshowtafel zat, kan Wijnaldum van grote meerwaarde zijn voor het Nederlands elftal. “Als Wijnaldum daadwerkelijk nog de Wijnaldum is die hij ooit was… Dat heb je wel nodig”, aldus de voormalig profvoetballer. “Iemand die er ook bij kan komen en het allemaal kan belopen.” Kieft wist niet of de middenvelder het allemaal nog kan belopen, maar de bondscoach gaf een duidelijk antwoord: “Hij kan dat nog steeds.”

Georginio Wijnaldum is zeker van een plek in de EK-selectie

Presentator Wilfred Genee deelde vervolgens een opvallende statistiek over de tandem ‘Wijnaldum en Memphis Depay’. “Als hij samen met Memphis speelt, zijn zij samen bij 34 van de 55 gemaakte doelpunten betrokken.” Koeman maakte daarbij wel een kanttekening. “Dan praat je over vier jaar geleden. Memphis is helaas al anderhalf seizoen heel veel geblesseerd. Maar ik heb de overtuiging dat beiden nog hetzelfde kunnen brengen.” Genee vroeg daarna: “Dus daarom zit hij er ook bij, hoeft hij zich niet meer te bewijzen en gaat hij ook gewoon mee?” Op die vraag antwoordde Koeman ‘ja’, en later bevestigde hij dat nogmaals.

Lees ook: Koeman twijfelt over aanvaller voor EK: ‘Heeft geen goed seizoen’

Op 4 juni 2011 maakte Wijnaldum zijn debuut als invaller in het EK-kwalificatieduel met San Marino (0-11 winst). In slechts vier minuten wist hij zijn debuut met een goal te bekronen. Daarna werd hij al snel een vaste kracht in Oranje. Door een vormdip raakte hij zijn basisplek kwijt tijdens de EK-kwalificatiereeks vorig jaar, maar in een oefeninterland tegen Schotland (4-0 winst) in maart dit jaar maakte de rechtspoot zijn rentree. Tot dusver heeft de middenvelder 28 doelpunten gemaakt voor Oranje. Daarnaast was hij negen keer de aangever.

Naast Wijnaldum heeft Koeman ook de middenvelders Ryan Gravenberch (Liverpool), Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten (PSV), Quinten Timber (Feyenoord) en Joey Veerman (PSV) opgenomen in zijn voorselectie.