Scenario's voor Oranje: Tsjechië of nummer 3 poule des doods

Max Max
23 jun. 2021, 15:50
23 jun. 2021, 15:56
© IMAGO

Met vandaag nog vier groepswedstrijden op het programma weet Oranje bijna wie de tegenstander in de achtste finale wordt.

Vanmiddag om 18.00 uur staan de wedstrijden in poule E op het programma en om 21.00 uur de duels in poule F. Mogelijk weet Oranje rond 19.50 uur al tegen wie ze aanstaande zondag de achtste finale aan moeten treden, maar voor hetzelfde geld is het pas om 22.50 uur bekend.

Wat in elk geval al zeker is, is dat de nummer drie van poule E geen optie meer is voor Oranje. In de scenario's die op tafel lagen was dat één van de opties, maar met de ontwikkelingen in groep A,B,C en D is die uitkomst inmiddels onmogelijk.

Oranje zal dus de nummer drie van poule D of poule F tegenkomen. In poule D is die nummer drie al bekend, dat is Tsjechië. In poule F, de zogenoemde poule des doods, ligt de strijd nog open. Hoe wordt de tegenstander van Oranje in de achtste finale bepaald?

De verschillende scenario's

Volgens Gracenote is de kans 67% dat Nederland tegen Tsjechië moet in de volgende ronde. Maar waarvan is dat nu afhankelijk?

Als vanavond na de wedstrijden van 18.00 uur, Slowakije - Spanje en Polen - Zweden, duidelijk is dat die groep E geen beste nummer drie aflevert, dan treft Oranje zeker Tsjechië. De nummer drie van Groep E behoort zeker tot de beste nummers drie als Polen van Zweden wint. Als Spanje en Slowakije gelijkspelen is dat overigens eveneens het geval. Juichen voor de Zweden dus vanavond en hopen op een winnaar bij Slowakije - Spanje.

Mocht de nummer drie van groep E tot de beste nummers drie behoren, dan moet Oranje hopen dat de nummer drie van poule F niet bij de beste nummers drie hoort. Dat laatste zal kunnen gebeuren als Portugal met het liefst ruime cijfers van Frankrijk verliest en/of Duitsland op z'n broek krijgt van Hongarije.

Portugal staat momenteel op de derde plek, maar zal minimaal een punt nodig hebben om zeker te zijn van de volgende ronde. Duitsland heeft ook pas drie punten en zal ook minstens gelijk moeten spelen tegen underdog Hongarije. Dat laatstgenoemde land moet winnen van de Duitsers om zich alsnog te plaatsen. Als dat het geval is dan kan Oranje dus ook zomaar Hongarije treffen in de achtste finale en gaat Duitsland of Portugal naar huis.

Onderstaand schema werd gemaakt door NU.nl en geeft een mooi overzicht van de mogelijke scenario's. De kans dat ABCD als optie uit de bus komt is overigens heeft er klein en kan alleen als in groep E alles goed uitkomt en Portugal met 3-0 of meer van Frankrijk verliest.

© IMAGO

Lees meer over:

WK 2022