Hoe wordt de tegenstander van Oranje in de achtste finale bepaald?

Max Max
19 jun. 2021, 10:00
27 jun. 2021, 16:51
© IMAGO

Het is een lastig wiskundig model, dat bepaalt wie Nederland in de achtste finale kan loten. Oranje plaatste zich na drie zeges als groepswinnaar voor de volgende ronde, maar hoe wordt nu de tegenstander van Oranje in die achtste finale bepaald?

De kans is aanwezig dat het Nederlands elftal pas na het fluitsignaal bij de laatste poulewedstrijd, komende woensdag rond de klok van 23.00 uur, weet wie het treft in de achtste finale. Dan zit na de wedstrijd Frankrijk - Portugal de poulefase erop en weten we precies welke landen door zijn naar de achtste finales. Naast de nummers één en twee gaan namelijk ook de vier beste nummers drie uit de zes poules door naar de laatste zestien van het EK.

Hoe wordt de indeling precies bepaald?

Het is van veel factoren afhankelijk wie Oranje loot in de achtste finales. AD Sportwereld vertaalde het wiskunde schema van de UEFA en plaatste onderstaande op de website.

Oranje is in dit schema 1C en speelt dus tegen de beste nummer drie uit poule D, E of F. Vooral poule F zou vervelend kunnen zijn, want dat wordt mogelijk Frankrijk, Duitsland of Portugal. Doordat Zwitserland met vier punten de nummer drie van poule A geworden is, is de kans groot dat we rekening moeten houden met die scenario's. Dat vergroot de kans op een wedstrijd tegen de nummer 3 van poule F enorm.

In een artikel over de achtste finale vertelden we al wie de mogelijke tegenstanders van Oranje in de achtste finale zijn. Als alle groepsduels gespeeld zijn weten we dus meer.

Wat inmiddels al duidelijk is, is dat als Zwitserland in poule A op vier punten staat, en de kans dus groot is dat zij bij de beste nummers drie horen. Ook de nummer drie van poule D, Tsjechië, is met vier punten geplaatst voor de achtste finale.

Dat betekent dat er inmiddels nog maar een paar scenario's over zijn. De kans blijft echter zeer groot, dat als de nummer drie van poule F, de poule met Frankrijk, Duitsland en Portugal, ook een beste nummer drie levert, dat deze aan Oranje gekoppeld wordt. De andere optie is dat Oranje Tsjechië treft, de nummer drie van poule D. De optie dat Oranje de nummer drie van poule E treft is er al niet meer.

Woensdagavond 23 juni wordt bekend tegen wie Oranje in de achtste finale mag aantreden. Deze achtste finale wordt op zondag 27 juni om 18.00 uur in Boedapest gespeeld.

Lees meer over:

Poulefase WK 2022 Poulestand