Sneijder heeft twee tips voor Koeman en Oranje tegen Frankrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 jun. 2024, 07:25
20 jun. 2024, 07:31
Wesley Sneijder, voormalig international van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Wesley Sneijder, voormalig international van het Nederlands elftal

Wesley Sneijder denkt dat Nederland vrijdagavond tegen Frankrijk op het EK in Duitsland niet moest vasthouden aan een 4-3-3-systeem. De oud-middenvelder pleit voor een 5-3-2- of 3-5-2-systeem, ‘hoe je het ook wilt noemen’, en zou het middenveld intact houden. Sneijder speelde in 2008 een hoofdrol in een van de meest legendarische duels van het Nederlands elftal op een EK: de 4-1 overwinning op Frankrijk in Bern.

Sneijder vond dat Oranje afgelopen zondag tegen Polen (1-2) een uur lang goed speelde en hij is van mening dat het elftal gebaat is bij vastigheid. “Toch zou ik een uitzondering maken en de komende wedstrijd teruggaan naar 5-3-2 of 3-5-2, hoe je het ook wilt noemen. Daardoor creëer je op de helft van de tegenstander aan de linker- en rechterkant extra ruimte op de flanken”, vertelt de recordinternational, 130 interlands, donderdag in gesprek met De Telegraaf. “Door daar voortdurend mensen in te laten opduiken, ontregel je Frankrijk en is N’Golo Kanté met zijn zeven paar longen niet in staat alle gaten dicht te lopen.”

Artikel gaat verder onder video

Sneijder pleit voor ander systeem bij Nederland tegen Frankrijk

Een dergelijk systeem betekent ook dat Ronald Koeman een speler zou moeten slachtofferen. “Een 5-3-2-systeem zou ten koste kunnen gaan van Xavi Simons, waardoor je voorin met Memphis Depay en Cody Gakpo gaat spelen. Micky van de Ven of Ian Maatsen kun je dan opstellen als linkerwingback.” Sneijder heeft een tweede tip voor de bondscoach van het Nederlands elftal. “En het middenveld zou ik zo laten als het was, waardoor Joey Veerman een kans krijgt om zich te revancheren.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Frankrijk uitgezonden?

Sneijder hoopt dat Oranje vanaf nu bij de hand wordt genomen door Memphis Depay. “Depay moet nu opstaan. Zijn eerste wedstrijd was moeizaam, maar in dit soort duels als tegen Frankrijk moet je als ervaren speler zorgen dat je klasse komt bovendrijven. Dat is heel moeilijk, maar Memphis kan dat. Van achteruit hebben Virgil van Dijk en Stefan de Vrij een heel belangrijke rol in de coaching. Zij zullen moeten zorgen dat het elftal niet uit elkaar valt, maar compact blijft. Bijvoorbeeld door de wingbacks op tijd terug te roepen.”

Lees ook: Erik ten Hag voorziet één wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

Sneijder wijst erop dat de sleutel op het middenveld ligt en dat Oranje daar de boel moet ontregelen. “Als dat lukt en je zelf aan voetballen toekomt, dan kan Nederland de Fransen op de flanken pijn doen. Mocht het niet lopen zoals Ronald Koeman wil, dan heeft hij met Wout Weghorst een fantastisch plan-B. (...) Frankrijk zal het merendeel van het balbezit hebben en Nederland zal zeker in het begin veel moeten tegenhouden. Als dat lukt, dan kunnen onze individuele kwaliteiten eruit komen.”

Nederland - Frankrijk eindigt in een ...

43.1%

36.8%

20.0%

1287 stemmen

Sneijder ziet parallellen met zestien jaar geleden: het was een tweede groepswedstrijd en Frankrijk was destijds vice-wereldkampioen én favoriet voor de winst. "Oranje mag respect hebben voor de Fransen, maar geen ontzag. Zij hebben een fantastische ploeg, die we door en door kennen. Nederland zal er kort op moeten zitten en in balbezit moeten dúrven te voetballen. Kortom, van eigen kracht uitgaan", benadrukt Sneijder. "Alles staat of valt met de benadering van de wedstrijd. Toon vanaf de eerste seconde dat je met niets minder dan drie punten van het veld af gaat."

Lees meer over:

Oranje Wesley Sneijder EK2024