Erik ten Hag voorziet één wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
17 jun. 2024, 09:39
18 jun. 2024, 09:50
Erik ten Hag bespreekt de 1-2 zege van Nederland op Polen op het EK
© IMAGO/NOS - Erik ten Hag bespreekt de 1-2 zege van Nederland op Polen op het EK

Erik ten Hag sluit niet uit dat het Nederlands elftal komende vrijdag tegen Frankrijk op het EK in Duitsland minimaal één verandering ondergaat. De manager van Manchester United analyseerde zondagavond samen met Marco van Basten bij Studio Fussball op de NOS onder anderen het spel van Xavi Simons tegen Polen (1-2 winst). Ofschoon hij Simons niet slecht vond spelen, zou hij een basisplaats voor Jeremie Frimpong zeker begrijpen.

Van Basten vond Simons ‘een beetje teleurstellen’, mede ook omdat hij een grote kans na een counteraanval niet wist af te ronden. Simons leek enigszins te schrikken van een inglijdende verdediger en schoot naast. "Als je vertrouwen hebt, kap je hem uit en glijdt de verdediger door. Dan heb je een vrije schietkans. Dat doet een speler die vertrouwen heeft, en hij heeft geen vertrouwen”, oordeelde de oud aanvaller. "Dat is iets wat je zelf moet zien te krijgen, want er is niemand die het je heeft. Je moet er hard voor werken."

Artikel gaat verder onder video

Erik ten Hag voorziet wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

Ten Hag vond Simons op zijn beurt niet per se tegenvallen. "Ik denk dat hij bij zijn club van links naar binnen speelt, nu speelt hij vanaf rechts naar binnen. Maar ik denk dat hij bij zijn club ook weleens van rechts naar binnen speelt. Hij speelt daar wel echt op de 10-positie en daar ligt wel echt zijn kracht. Ik vond hem niet zo tegenvallend. Hij speelde niet de sterren van de hemel, maar ik denk wel dat hij goede posities had. Een aantal goede acties, het was niet altijd makkelijk om aan de bal te komen."

Lees ook: Memphis Depay confronteert journalist: ‘Je kon niet wachten om dat te vragen…’

"Maar ik geloof dat hij voor rust ook een opgelegde kans gaf aan Memphis, dus hij had zeker ook zijn goede momenten." Ten Hag denkt dat hij Simons na deze wedstrijd in Hamburg zou laten staan, maar er komen ook andere factoren bij kijken. "Het is een toernooi, dus dan ga je ook tactisch kijken. Wat is er nodig? Dus tegen Frankrijk kan ik me heel goed voorstellen dat Frimpong gaat spelen. "Dan verwacht ik toch dat je wat meer terug komt te spelen, en dat er wat meer ruimtes gaan vallen achter de laatste linie van Frankrijk."

Lees ook: Johan Derksen stoort zich: iedereen is lyrisch over speler die 'totáál onvoldoende' is

"Maar dat ga je van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. En zoals Ronald Koeman ook aangaf: je hebt meer dan elf basisspelers. Zeker op zo'n toernooi waar de wedstrijden zich snel opeenvolgen. Dat zal hij zeker gaan benutten." Simons maakte zondag na een uur spelen plaats voor Donyell Malen. Frimpong deed op zijn beurt alleen de laatste negen minuten mee als vervanger van Cody Gakpo. De rechtspoot van Bayer Leverkusen maakte in de oefeninterland tegen Canada een goede indruk, waarna een groot deel van voetbalminnend Nederland pleitte voor een basisplaats.