Valentijn Driessen voorziet het ergste voor Wout Weghorst na zondag

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 jun. 2024, 22:24
17 jun. 2024, 10:08
Wout Weghorst viert feest na de 1-2 zege van Nederland op Polen
© IMAGO/NOS - Wout Weghorst viert feest na de 1-2 zege van Nederland op Polen

Valentijn Driessen is benieuwd hoe Ronald Koeman gaat reageren na de 1-2 zege van Nederland op Polen in de eerste groepswedstrijd op het EK in Duitsland. Wout Weghorst redde Oranje als invaller met een doelpunt in de slotfase, maar in de optiek van de chef voetbal van De Telegraaf heeft hij zichzelf daarmee een slechte dienst bewezen. “Weghorst bewees met zijn winnende treffer als invaller Oranje een goede dienst, maar met het oog op een basisplaats zichzelf een slechte dienst”, zo voorziet Driessen.

Koeman is onder de indruk van de gretigheid van Weghorst op de trainingen, zeker nadat hij te horen had gekregen dat hij op het EK geen basisplaats zou hebben. Driessen denkt niet dat er na zondag verandering in de situatie van de spits bij Oranje zal komen, zo laat hij in zijn column weten. “Wie in de kwartfinale van een WK als invaller beslissend is tegen wereldkampioen Argentinië en het openingsduel op het EK beslist als invaller, zal voor elke bondscoach een finisher blijven.”

Artikel gaat verder onder video

Zou jij Wout Weghorst vrijdag laten starten tegen Frankrijk?

36.2%

63.8%

661 stemmen

“Terecht wordt gesteld dat het teambelang boven het individuele belang gaat. Hoe jammer voor Weghorst, een fitte Brian Brobbey of de laatst ingevlogen Joshua Zirkzee horen eerder in aanmerking te komen voor een basisplaats. Het zou heel onverstandig zijn als Koeman zichzelf het wapen Weghorst uit handen slaat”, denkt Driessen. Koeman gaf zaterdag aan dat Brobbey en Zirkzee nog niet inzetbaar waren tegen Polen, maar komende vrijdag in de groepswedstrijd tegen Frankrijk waarschijnlijk wel.

Lees ook: Naam van Johan Derksen valt in buitenlandse media na EK-zege Nederland

Artikel gaat verder onder video

Ook Driessen zag hoe Memphis Depay, Xavi Simons en Joey Veerman door de ondergrens zakten, maar hij zou het kortzichtig van Koeman vinden als een van de drie tegen Frankrijk geslachtofferd zou worden. “Met het drietal kwam Oranje tot een handvol levensgrote kansen. Daarbij zou de bondscoach een tactische voorbereiding van bijna drie weken zo bij het grof vuil zetten als hij spelers bij de eerste de beste mindere wedstrijd van zijn wedstrijdformulier schrapt”, benadrukt de journalist van De Telegraaf.

Lees ook: Leonne Stentler verbijstert met analyse: ‘Ontslag lijkt me de enige passende straf!’

“Ook voor internationals die wel goed speelden tegen Polen zou dat overkomen als een signaal van onveiligheid waar vertrouwen juist het toverwoord is. Vaak wordt gerefereerd aan 1988 toen bondscoach Rinus Michels hard ingreep na de verloren openingswedstrijd tegen de Sovjet-Unie. Maar hij kon Marco van Basten, de beste spits van de wereld, brengen. Een luxe die Koeman niet heeft”, aldus Driessen.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Wout Weghorst