Oranje op rapport: drie onvoldoendes na moeizame zege op Polen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 jun. 2024, 18:11
17 jun. 2024, 10:09
Het Nederlands elftal voorafgaand aan de EK-wedstrijd tegen Polen
© Imago - Het Nederlands elftal voorafgaand aan de EK-wedstrijd tegen Polen

Het Nederlands elftal is het EK in Duitsland zondag begonnen met een moeizame zege op Polen. Dankzij een laat doelpunt van Wout Weghorst eindigde het duel in Hamburg in een 1-2 zege. Oranje kreeg in de eerste helft veel kansen, maar moest toch genoegen nemen met een ruststand van 1-1. Een fletse tweede helft eindigde dankzij Weghorst toch met vreugde. De Nederlandse media delen her en der onvoldoendes uit.

Het weekblad Voetbal International deelt drie onvoldoendes uit. Xavi Simons, die na ruim een uur werd vervangen door Donyell Malen, krijgt met een 4,5 het laagste cijfer. Joey Veerman, in dezelfde minuut vervangen door Georginio Wijnaldum, ontvangt een 5 en Memphis Depay, in minuut 81 vervangen door Weghorst, een 5,5. De hoogste beoordelingen zijn voor Stefan de Vrij en Nathan Aké, die beiden een 7,5 ontvangen.

Artikel gaat verder onder video

Drie Oranje-spelers ontvangen onvoldoende na zege op Polen

Ook het Algemeen Dagblad deelt drie onvoldoendes uit en deze zijn eveneens voor Veerman, Simons en Depay. “Zijn treffer tegen Canada zou hem over de drempel hebben geholpen als international waar hij vaak op zoek was naar de versie van zichzelf die in de Bundesliga zoveel indruk maakte”, zo wordt over Simons (vijf) gezegd. “Maar tegen de Polen was het te vaak net niet voor de aan de rechterkant opgestelde Simons.”

Lees ook: Weghorst stuurde voor EK-duel opvallende appjes aan zijn vriendin: 'Ik kan ze laten zien'

“Een tegenvallend optreden van de spits die juist in de laatste oefeninterlands zo op dreef was. Het werd niet de middag van Memphis Depay in Hamburg, die een fraaie kans wild over schoot en vaak wegtrok uit het centrum om de ballen op te halen”, valt over Depay (vijf) te lezen. Ook Veerman krijgt een vijf. “De spelverdeler van Oranje had ongetwijfeld meer van zichzelf verwacht in de openingswedstrijd tegen de Polen. Veerman verloor de bal in de eerste helft te vaak met ook een bal zomaar over de zijlijn en kon na de pauze na ruim een kwartier al inrukken.”

Lees ook: Koeman geeft toe: 'Ik wilde het niet en ik durfde het eerlijk gezegd ook niet'

“Zal op sportieve revanche azen tegen de Fransen als Koeman hem weer aan de aftrap zet.” Journalist Mikos Gouka deelt liefst drie achten uit: Bart Verbruggen, De Vrij en Aké waren zijn favorieten. De website Voetbalzone deelt op zijn beurt twee onvoldoendes uit: Veerman en Simons krijgen een vijf. Cody Gakpo, ‘veruit de beste man aan de kant van Oranje’, ontvangt met een acht de hoogste beoordeling.