Van der Gijp adviseert Koeman om Oranjespeler naar huis te sturen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 07:34
26 jun. 2024, 14:01
René van der Gijp, Vandaag Inside Oranje
© Talpa - René van der Gijp tijdens Vandaag Inside Oranje

René van der Gijp en Johan Derksen denken dat het Nederlands elftal in het restant van het EK in Duitsland niet veel meer zal hebben aan Joey Veerman. De middenvelder van PSV speelde dinsdagavond rampzalig in de derde groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3 verlies) en werd uiteindelijk na 35 minuten gewisseld door bondscoach Ronald Koeman. Veerman verloor eerder zijn basisplaats na de openingswedstrijd tegen Polen.

Van der Gijp en Derksen verwachten niet dat Veerman mentaal op tijd zal herstellen na de knauw die hij dinsdag kreeg in de wedstrijd tegen Oostenrijk. “Die jongen is mentaal helemaal de kluts kwijt”, zei Derksen dinsdagavond in Vandaag Inside Oranje. Van der Gijp vulde aan: “Ja, hij is klaar. Je kunt hem nu beter naar huis sturen.”

Artikel gaat verder onder video

Veerman was afgelopen seizoen een van de uitblinkers in de Eredivisie, maar hij kon de goede lijn niet doortrekken op het EK. Tegen Polen werd hij na een uur spelen gewisseld en in de 0-0 remise tegen Frankrijk deed hij alleen maar de laatste minuten mee. “Veerman excelleert als hij in Nederland tegen RKC Waalwijk speelt. Internationaal komt hij veel meer onder druk te staan. Kan hij dat niet aan?”, vroeg Derksen zich openlijk af.

Lees ook: Van der Vaart vernietigend over international: ‘Een schande, Oranje speelde zoals hij praat’

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Depay is na verlies tegen Oostenrijk tevreden over eigen prestatie

“Ik ben een fan van Veerman. Ik vind het een geweldige speler. Bij PSV speelt hij toch ook goed tegen topploegen?”, reageerde voormalig bondscoach Dick Advocaat. Van der Gijp: “Je weet altijd, en dat heb ik zelf ook zo ervaren: bij het Nederlands elftal spelen is altijd anders. Bij je club heb je vastigheden, je hebt je eigen plekje. Het is toch anders. Je komt in een andere hiërarchie, je staat lager in de pikorde.”

“Ik vond dat er iets moest gebeuren. Hij geeft ballen weg, dat is onverklaarbaar. De passing is juist zijn kwaliteit”, verklaarde Koeman na afloop de beslissing om Veerman voortijdig te wisselen. Rafael van der Vaart zag Veerman wegkwijnen in het eerste half uur. “Hij is ook wel een type die zelf aangeeft dat hij eruit gehaald mag worden. Omdat het toch niets ging worden. Ik denk dat de wissel een opluchting voor hem was.”

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen

Pierre Van Hooijdonk denkt niet dat er opluchting is bij Veerman, omdat de analyticus ook denkt dat de rol van de middenvelder uitgespeeld is. "Een speler weet zelf ook dat het toernooi voor hem klaar is. Hij heeft twee kansen gehad en twee keer niet gepakt. Dan moet je achteraan aansluiten, zo werkt het."

Lees meer over:

EK 2024 Joey Veerman