Van der Vaart vernietigend over international: ‘Een schande, Oranje speelde zoals hij praat’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
25 jun. 2024, 20:34
25 jun. 2024, 23:33
Rafael van der Vaart, analist van de NOS
© NOS/Mee Met Oranje - Rafael van der Vaart, analist van de NOS

Rafael van der Vaart is niet onder de indruk van het interview dat Virgil van Dijk dinsdagavond gaf na het verlies van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk (2-3). De aanvoerder had geen verklaring voor het zwakke optreden van Oranje in Berlijn, hetgeen er bij Van der Vaart niet inging.

Het lukte Van Dijk na afloop voor de camera van de NOS niet om de vinger op de zere plek te leggen “Het was een hele slechte wedstrijd, in alle opzichten. We begonnen slap: met de bal, maar ook in de duels. Dan loop je achter de feiten aan. Het was gewoon een slechte avond”, aldus de aanvoerder van Oranje na laatste groepsduel op het EK.

Artikel gaat verder onder video

Virgil van Dijk krijgt flinke kritiek van Rafael van der Vaart

Verslaggever Jeroen Stekelenburg vroeg Van Dijk om een verklaring voor het onthutsend zwakke optreden van Oranje: “Je zegt dat jullie slap waren in de duels. Dat vind ik eigenlijk onbegrijpelijk op een eindtoernooi”, stelde de verslaggever. “Zeker”, repliceerde Van Dijk kort, waarna Stekelenburg vroeg om een verklaring. Van Dijk: “Ik heb daar op dit moment geen verklaring voor. Er is over gesproken in de rust. Dit kan gewoon niet. Ja, ik heb geen verklaring op dit moment. We moeten het veel beter doen, dat is duidelijk.”

Lees ook: Oranje als nummer drie naar achtste finales EK: de mogelijke tegenstanders

“Oranje heeft gespeeld zoals hij praat”, reageerde Van der Vaart bij de NOS. “Er moet wat gif in komen, want het was een schande vandaag. Dat wil ik wel van een aanvoerder terugzien in zijn interviews. Ik wil een beetje passie zien! Zoals ik nu praat.”

Van der Vaart vond Oranje erg slecht spelen tegen Oostenrijk. “Het is een hele dikke, verdiende nederlaag. De tweede helft begon Oranje wat beter, en dan zie je wel dat Oostenrijk een goede, maar ook slechts een hele normale ploeg is. Je speelt een beetje goed, en dan heb je ze meteen te pakken.”, aldus de analist. Desondanks kwam Nederland in de tweede helft wéér tweemaal op achterstand en die laatste klap kwam de ploeg niet meer te boven. “Het is ook de absolute wil. Je komt terug en dan krijg je toch weer die ballen tussendoor. Het is ongelooflijk, zó slecht”, besluit de voormalig international.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?

54.3%

16.1%

8.1%

4.6%

16.9%

5093 stemmen