Van Gaal: 'Het spel is nu minder open dan in 1998'

Max Max
08 dec. 2022, 21:11
08 dec. 2022, 21:11
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal was goed gemutst op de persconferentie in aanloop naar het kwartfinaleduel tegen Argentinië van morgenavond in Lusail. Er werd gegrapt over een zoek aan Depay en er werd vooruit gekeken naar het treffen tussen beide landen.

Van Gaal kreeg opnieuw vragen over het matige spel van Oranje, waar weinig sprankeling in zou zitten. "Iedere keer krijg ik dezelfde vraag daarover, maar je moet begrijpen dat het voetbal evolueert en hoe moeilijk aanvallend voetballen tegenwoordig is. Compact verdedigen is gemakkelijker dan de aanval kiezen."

Van Gaal is het er ook niet mee eens dat zijn team helemaal niet naar voren probeert te voetballen. "Wij proberen daarbij ook druk te zetten, zo gevarieerd mogelijk, afhankelijk van het tactische plan voor de wedstrijd.

Kwartfinale op WK 1998

Ook de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië op het WK 1998, inmiddels 24 jaar geleden, komt ter sprake: "In 1998 was het spel nog open en of je het leuk vindt of niet, dat is niet meer zo. Maar wat wel kan, is met individuele kwaliteiten momenten creëren die nog jaren worden herinnerd."

Tijdens de training moesten de reserves doen alsof ze de Argentijnen waren. Noa Lang mocht Lionel Messi spelen:  "Lang vervulde de rol van Messi: dat vond hij zelf ook logisch, geweldig."

Ook op penalty's werd geoefend, al is dat lastig, vindt Van Gaal: "De druk kan je niet simuleren. We hebben op de trap geoefend en hoe je mensen uit hun spel kan halen. Het blijft een loterij, maar we hebben geprobeerd wel een plusje te boeken."

Lees meer over:

WK 2022 Louis Van Gaal