Van Gaal: 'Iedereen zit er doorheen'

Max Max
10 dec. 2022, 09:15
10 dec. 2022, 09:15
© IMAGO

Bondscoach Louis van Gaal was na afloop enorm teleurgesteld over de uitschakeling tegen Argentinië. De coach van Oranje had alle vertrouwen in een goede afloop na penalty's, maar toch ging het weer mis met pingels tegen de Argentijnen.

Van Gaal begon tegenover de NOS: "De jongens zitten er doorheen, maar dit hoort bij topsport. De manier waarop was dramatisch, maar we hebben toch een goede prestatie geleverd."

Dat het uiteindelijk alsnog mis ging met penalty's had de coach niet gedacht: "We hebben het hele jaar op penalty's geoefend, en dan verknal je het toch op penalty's. Dan missen de eerste twee hun strafschop... Dan wordt de druk steeds hoger en kan je een penaltyserie niet meer winnen. Dat we daar een jaar mee bezig zijn geweest. Dat de jongens er ook op hun club op hebben getraind. Maar dan zie je dat je de aanloop en het schot wel kan simuleren, maar de druk op zo'n moment niet."

Een schaakspel

De 120 minuten voor de wedstrijd waren lastig: "Zij hadden zich aan ons systeem aangepast en speelden ook 5-3-2. Dan wordt het een schaakwedstrijd."

Plan B, met Luuk de Jong en Wout Weghorst in de spits, pakte uiteindelijk uitstekend uit: "Wat we in de tweede helft hebben moeten opbrengen, met 2-0 achter tegen zo'n topland dat de wedstrijd aan het killen was... Dan kom je fantastisch terug, met een goede mindset en een ander systeem."

Weghorst eiste een hoofdrol op met twee doelpunten: "Ik heb hem niet voor niks geselecteerd, terwijl de meningen daarover waren verdeeld. Het is een gouden jongen die kan scoren én penalty's kan nemen. En dat geldt ook voor Luuk de Jong."

De verlenging was een slijtageslag, Van Gaal was blij dat Oranje de penalty's haalde: "Enkele jongens waren kapot. Gakpo was bijvoorbeeld leeg, Timber had een blessure, die heeft een dik oog."

Het WK zit erop, Oranje kan naar huis: "Morgen gaan we weer naar huis", reageerde Van Gaal eerst zakelijk. "Maar dit is topsport, dat heb ik net ook in de kleedkamer gezegd. Ik heb ze allemaal bedankt. Het was de beste groep uit mijn trainerscarrière, het was een cadeautje op latere leeftijd."

Lees meer over:

WK 2022 Louis Van Gaal