Vandaag Inside Oranje wil speeltijd voor Oranjespeler met 0 minuten

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 jun. 2024, 09:08
26 jun. 2024, 14:01
Johan Derksen en René van der Gijp bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6
© Talpa - Johan Derksen en René van der Gijp bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6

Johan Derksen en René van der Gijp begrijpen niet dat Georginio Wijnaldum ook weer tegen Oostenrijk (2-3 verlies) speeltijd kreeg als invaller. Van der Gijp stelt dat het Nederlands elftal in de laatste groepswedstrijd op het EK in Duitsland meer baat had gehad bij het inbrengen van Ryan Gravenberch, die dit toernooi nog geen minuut in actie kwam en zodoende ook in het Olympiastadion in Berlijn op de bank bleef.

“Ik heb Wijnaldum nog geen wedstrijd wat zien doen”, zei Derksen dinsdagavond bij Vandaag Inside Oranje op SBS6. “Die weet wat van Koeman, misschien, maar ik begrijp niet waarom die jongen erbij is. Dat vind ik bijna niet te verkopen tegenover andere bankzitters.” Wijnaldum maakte in maart zijn rentree bij Oranje, na een lange absentie door een gebrek aan speeltijd. Hij komt sindsdien regelmatig in de plannen van Koeman voor.

Artikel gaat verder onder video

Koeman gunde Wijnaldum 114 speelminuten in de oefeninterlands tegen Canada en IJsland en liet de veteraan vervolgens op het EK in elk groepsduel invallen: 28 minuten tegen Polen, 17 minuten tegen Frankrijk en 25 minuten tegen Oostenrijk. Van der Gijp sloot zich bij de woorden van Derksen aan: “Als je nu uitgaat van de kracht van het middenveld van Oostenrijk, dan kan je beter Ryan Gravenberch inbrengen. Die kan die kracht aan, die kan die power aan." Derksen vult nog aan: "Hij heeft ook het loopvermogen.”

Lees ook: Van der Vaart vernietigend over international: ‘Een schande, Oranje speelde zoals hij praat’

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van der Gijp adviseert Koeman om Oranjespeler naar huis te sturen

Gravenberch deed dit EK nog geen minuut mee. De middenvelder maakte tegen Canada na bijna twee jaar zijn rentree in Oranje. Voor oud-bondscoach Dick Advocaat was niet duidelijk wat het plan van Koeman op het middenveld nu precies was in het afsluitende groepsduel. “Ik begreep in het begin helemaal niet hoe het middenveld stond. Uiteindelijk speelde Oostenrijk gewoon simpel 4-3-3, maar dan met de buitenspelers ver naar binnen en de backs eroverheen”, analyseerde de bondscoach van Curaçao.

“Dan weet je dat je het moeilijk krijgt, maar op het middenveld was het drie tegen drie. Dan moet je er tegenaan gaan staan, anders word je eruit gelopen. En dat gebeurde continu via de linkerkant, dat was een groot probleem en heeft ook met het type middenvelders te maken”, aldus Advocaat.

Had jij Georginio Wijnaldum laten invallen tegen Oostenrijk?

0.0%

100.0%

57 stemmen