Verbeek kritisch op twee Oranje-internationals: 'Eén kan het niet belopen, ander minderwaardigheidscomplex'

Jeen Grievink Jeen Grievink
24 nov. 2023, 16:24
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Gertjan Verbeek zag hoe het Nederlands elftal zich afgelopen week betrekkelijk eenvoudig wist te plaatsen voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar, maar niet iedereen in de selectie van Ronald Koeman maakt een goede indruk op hem. Zo is Verbeek bijzonder kritisch op Daley Blind en Wout Weghorst.

Nederland won weliswaar met 1-0 van Ierland en met 0-6 van Gibraltar, maar van sprankelend voetbal is zelden sprake. Daarnaast krijgt Oranje dikwijls een treffer tegen en heeft het zelf ook moeite om het net te vinden. Precies in die twee linies ziet Verbeek dan ook een manco. Wat Blind nog in de achterhoede doet, weet hij niet. "Ik vind dat dat echt niet meer kan in Oranje", zo spreekt hij klare taal over de 33-jarige routinier. "Hij kreeg een hoog rapportcijfer (tegen Ierland, red.) en de complimenten van Koeman. Daar begreep ik helemaal niks. Hij kan het niet meer belopen. Zeker niet als hij linksback moet spelen. Als je ziet hoe hij terugverdedigt als hij wordt uitgespeeld.."

Verbeek kritisch op Blind en Weghorst

Maar Blind is niet de enige binnen de selectie van Oranje die ervan langs krijgt van Verbeek. Ook Weghorst moet eraan geloven. Niet zozeer vanwege zijn voetballende kwaliteiten, maar vanwege zijn maniertjes. Toen Weghorst geïrriteerd een interview gaf bij de NOS, zat Verbeek met open mond te kijken. "Tenenkrommend", zo zegt hij. Maar dat vind ik ook van zijn juichen. Hij roept gewoon irritatie op. Jongen, het is hartstikke mooi dat je het tot het Nederlands elftal hebt geschopt, dat is heel knap, maar met Wout Weghorst in de spits worden we geen wereldkampioen."

Carrière Weghorst niet voor iedereen weggelegd

Verbeek wil echter niet zeggen dat hij Weghorst geen goede voetballer vindt. "Hij heeft een fantastische carrière tot dusver, dat moet je hem nageven. Het is geen verfijnde voetballer, maar hij is wel onverzettelijk en maakt makkelijk doelpunten. Dat is een combinatie die hem tot Manchester United en het Nederlands elftal heeft gebracht. Dat is voor menigeen niet weggelegd."

Minderwaardigheidscomplex

Echter, het gedrag en de maniertjes van Weghorst storen Verbeek wel. "Volgens mij hebben heel veel mensen waardering voor de voetballer Wout Weghorst. Van de mens Wout Weghorst is niet iedereen gecharmeerd. Blijf nou eens normaal doen. Dat is schijnbaar heel moeilijk voor hem. Het zal wel in hem zitten, een minderwaardigheidscomplex of zo", aldus de 61-jarige trainer uit Deventer.