Vermeulen weet wanneer en door wie Oranje wordt uitgeschakeld op het EK

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
15 apr. 2024, 10:54
15 apr. 2024, 11:11
© IMAGO

Over ruim twee maanden begint het EK in Duitsland, maar de kansen van het Nederlands elftal worden wisselend ingeschat. Arno Vermeulen verwacht niet dat Oranje het ver gaat schoppen op het toernooi, terwijl Ibrahim Afellay denkt dat het een mooi EK kan worden voor Ronald Koeman en zijn selectie. Eerder sprak de bondscoach al voor de toernooiwinst te willen gaan en dat zijn spelers dit ook moeten uitstralen.

Nederland opent het EK tegen Polen op 16 juni om 15.00 uur in Hamburg. Vervolgens speelt Oranje zijn tweede groepswedstrijd tegen Frankrijk op 21 juni om 21.00 uur in Leipzig en de groepsfase wordt afgesloten op 25 juni om 18.00 uur tegen Oostenrijk in Berlijn. Een dag later is bekend welke landen in de knock-outfase verder strijden voor de EK-winst, waarvoor de finale op 14 juli om 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt.

Kansen van Oranje op het EK

Afellay denkt dat Oranje een goede kans maakt om de doelstelling van Koeman waar te maken als ‘alles meezit’ en dus ook de belangrijkste spelers topfit blijven. Volgens de oud-international is de aanwezigheid van Frenkie de Jong van groot belang. "Het is wel een van je sleutelspelers. Virgil van Dijk is een hele goede dan en het is dan Jammer dat Memphis even wegvalt, maar je hebt natuurlijk Nathan Aké die een geweldig seizoen draait bij Manchester City en nu ook weer terugkomt", legt Afellay uit. "Ze hebben gewoon hartstikke goede spelers. Natuurlijk, je bent afhankelijk van fitheid van spelers, maar als iedereen fit is, dan maken we absoluut wel kans."

De verwachtingen van Vermeulen zijn minder rooskleurig. “We spelen een EK, worden tweede in de groep en in de achtste finale spelen we tegen de nummer twee uit de groep van België (Oekraïne, Slowakije of Roemenië, red.). Dat is een makkie”, begint de commentator van de NOS zijn voorspelling. “Daarna worden we uitgeschakeld tegen Portugal in de kwartfinale in Hamburg, dus het is gewoon heel simpel.”

Lees ook: Elfvoudig Oranje-international kan EK op zijn buik schrijven

Koeman sprak eerder tegenover de NOS over zijn doelstelling met Oranje uit voor het EK. “Je moet uitstralen, en dat moet je iedere dag laten zien, dat je echt met elkaar dit toernooi wilt winnen”, aldus de bondscoach, die ook weet wat hem nog te doen staat als de spelers zich weer melden in Zeist. “We hebben nog twee oefenwedstrijden en dan probeer je een sfeer te creëren waarin iedereen vol aan de bak gaat.”

Lees meer over:

Nederland EK 2024 Ronald Koeman