Koeman spreekt doelstelling uit voor Oranje op het EK

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
12 apr. 2024, 14:10
12 apr. 2024, 14:10
© IMAGO

Ronald Koeman treedt vol goede moed met het Nederlandse elftal aan op het EK, dat komende zomer plaatsvindt in Duitsland. De bondscoach van Oranje heeft het winnen van de Europese titel als doelstelling en wil ook dat zijn selectie dit uit gaat stralen richting de buitenwereld. Op 7 juni moet duidelijk zijn met welke spelers Koeman meeneemt naar het EK en op 16 juni staat de openingswedstrijd tegen Polen gepland.

Koeman vertelde tegenover de NOS over zijn doelstelling met Oranje voor het EK. “Je moet uitstralen, en dat moet je iedere dag laten zien, dat je echt met elkaar dit toernooi wilt winnen”, aldus de bondscoach, die ook weet wat hem nog te doen staat als de spelers zich weer melden in Zeist. “We hebben nog twee oefenwedstrijden en dan probeer je een sfeer te creëren waarin iedereen vol aan de bak gaat.”

Lees ook: Koeman krijgt mogelijk zijn zin met Oranje na interview

De bondscoach geeft zin te hebben in het EK, waar Oranje na de openingswedstrijd tegen Polen op 21 juni aantreedt tegen Frankrijk en vervolgens de groepsfase afsluit tegen Oostenrijk. “Ik kijk er naar uit. Dat lijkt me logisch”, geeft Koeman toe. “Het is dichtbij Nederland, we zullen ongetwijfeld gesteund worden door vele supporters.”

Oranje met een fitte selectie naar het EK

In gesprek met de nieuwszender gaat Koeman ook kort in op de terugkeer van Frenkie de Jong. “Dat is zeker fijn, want van de laatste interlands heeft Frenkie er twee gespeeld”, vertelt de bondscoach, die de laatste twee interlandperiodes te maken kreeg met diverse blessuregevallen. “We moeten fit en compleet zijn, maar dat heb je niet zelf in de hand. Dat is in de afgelopen periode gebleken.”

Koeman pleitte daarom afgelopen maand voor een uitbreiding van de EK-selecties van 23 naar 26 spelers. Hij kreeg hierin bijval van andere bondscoaches, zoals Julian Nagelsmann van Duitsland en Gareth Southgate van Engeland. De UEFA heeft aangegeven zich hierover te beraden en maakt op korte termijn bekend of de wens van Koeman wordt ingewilligd.